Nagyvilág koronavírus

Brazíliában még terv sincs a járvány megfékezésére

ANDRE COELHO / AFP
ANDRE COELHO / AFP
Csak múlt héten több mint tízezer halálos áldozata volt a járványnak.

Roskadozik a brazíliai egészségügyi rendszer a koronavírus egy különösen fertőző variánsának terjedése miatt, miközben továbbra sincs országos terv a járvány megfékezésére – írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön, a dél-amerikai ország járványellenes küzdelmének legfrissebb fejleményeit ismertetve.

A brazil kormányzók a múlt héten megpróbálták ugyan ajánlásba foglalni a járvány megfékezését segítő intézkedéseket, amely a tervek szerint kijárási korlátozást, a tömegrendezvények tilalmát és boltok bezárását is tartalmazta volna. Az elképzelésekből azonban semmi sem valósult meg: a szerdán közzétett végső verzió egy egyoldalas, konkrétumokat nem tartalmazó dokumentum volt.

Eközben Wellington Dias, Piaui állam kormányzója jelezte: ha nem csökken a nyomás a kórházakon, egyre több beteg marad intenzív ellátás nélkül, gyakorlatilag halálra ítélve. Brazília leggazdagabb államában, Sao Paulóban legalább 30 beteg vesztette életét ebben a hónapban, miközben az intenzív osztály ágyára várt – írta a G1 hírportál szerdán.

A déli Santa Catarina államban 419-en várnak ágyra, a szomszédos Rio Grande do Sul kapacitásainak kihasználtsága pedig 106 százalékos. Alexandre Zavascki, egy helyi orvos szerint sorban érkeznek a légzési nehézségekkel küzdő betegek.

Sok kollégám van, akik időről időre elvonulnak sírni,

mondta az orvos, aki háborús szituációhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet. Eközben Jair Bolsonaro brazil elnök továbbra is ellenzi a korlátozásokat, arra hivatkozva, hogy a gazdaságnak működnie kell, és az elszigeteltség depresszióhoz vezetne.

Nem csak Latin-Amerika, de az egész világ számára egyre nagyobb aggodalmat jelent, hogy Brazília sikertelen a járvány megfékezésében – mondta egy sajtótájékoztatón az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) vezető Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Az országban több mint tízezer ember vesztette életét a Covid-19-ben a múlt héten, ami országos rekord. Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, a héten ez a rekord is megdőlhet. A több mint 200 milliós ország lakosságának mindössze 5,5 százalékát oltották be eddig.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik