Nagyvilág koronavírus

Egy osztrák lap szerint magyarok tucatjai szereztek ideiglenes lakcímet luxus sípályák közelében

ANTOINE LORGNIER / ONLY WORLD / AFP
ANTOINE LORGNIER / ONLY WORLD / AFP

A Népszava cikke szerint nemcsak a gazdasági és politikai elit utazgat külföldre csöppet sem tartva a vírustól. Idézik a Kleine Zeitung napilapot, amely arról írt, hogy megugrott az Ausztriában ideiglenes lakcímmel bíró honfitársaink aránya. Ugyan Ausztria tiltja a turisztikai célú beutazást, a

sípályához tartozó településen élők szabadon síelhetnek, ha kedvező az időjárás, Ausztriában pedig húsvétig is kitarthat a síszezon.

Az osztrák lap szerint Turrach településen karácsony óta 700-zal nőtt az ideiglenes lakcímmel bírók száma, csak az egyik üdülőbe 36 magyar jelentkezett be. Ugyanakkor feltűnően megszaporodtak az „üzleti utak” is. A Kleine Zeitung szerint Kreischbergben a magyar tulajdonú Club Hotelben két tucat magyar tartózkodott, amikor a rendőrség ellenőrzést végzett. A Népszava érdeklődésére Király Ádám szállodavezető elmondta: a lap téves számot közölt: nem is 24, hanem 19 magyar volt náluk az ellenőrzés idején, hét vendég, köztük három „üzletember”, akiket kiskorú gyermekeik is elkísértek, valamint 12 főnyi személyzet, akik életvitelszerűen laknak és dolgoznak Ausztriában. Ők – mivel turistákat nem fogadhatnak –, „az épület felújításán dolgoznak”.

A hotel az Osztrák Kereskedelmi Kamarától és a Szállodaszövetségtől is állásfoglalást kért korábban a vendégek ellenőrzésével kapcsolatban, ez alapján minden esetben a munkáltatónak kell igazolnia, hogy munkavállalója valóban üzleti célból jött Ausztriába. Az igazolás hitelességét a szálloda nem ellenőrizheti- Egy névtelenséget kérő, az osztrák szállodaiparban jártas szakember ugyanakkor azt mondta a lapnak, mivel az ideiglenes bejelentkezés egyszerűen és gyorsan megy, tapasztalatai szerint sokan használják ki a lehetőséget egy kis síelésre, nemcsak magyarok, hanem svéd, brit, német állampolgárok is. Ráadásul engedélyezett a tranzitút, ezért akadnak olyanok, akik erre hivatkoznak a határon, majd feketén megszállnak a kis sípályák közelében magánszállásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik