Nagyvilág

Látványosan megsértődtek az orosz vakcina fejlesztői az Európai Gyógyszerügynökség vezetőjének beszólásán

Bocsánatkérést követelnek a Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina fejlesztői Christa Wirthumer-Hochétól, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatóbizottságának vezetőjétől, amiért egy nyilatkozatában az orosz ruletthez hasonlította az oltóanyag rendkívüli esetben való alkalmazását.

Nyilvános bocsánatkérést követelünk Christa Wirthumer-Hochétól, az EMA-tól azokért a negatív kijelentéseiért, amelyeket azokkal az EU-államokkal kapcsolatban tett, amelyek közvetlenül hagyták jóvá a Szputnyik V-t. Kijelentései komoly kérdéseket vetnek fel a szakvizsgálati folyamatba való politikai beavatkozással kapcsolatban

– ismertette az MTI gyártó Twitter-bejegyzését.

Wirthumer-Hoche, aki az EMA igazgatósága mellett az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügynökség gyógyszerpiaci felügyeletét is vezeti, az osztrák ORF közszolgálati televízió egy vasárnapi vitaműsorában az orosz ruletthez hasonlította annak lehetőségét, hogy Magyarországhoz hasonlóan Ausztriában is rendkívüli jóváhagyást kapjon a Szputnyik V. A tisztségviselő adathiányra hivatkozva foglalt állást a nemzeti szintű engedélyeztetés ellen.

Az orosz vakcina fejlesztői azt kifogásolták, hogy az EMA részéről egyetlen más készítményről sem hangzott el hasonló jellegű kijelentés, holott 46 ország szakhatósága már engedélyezta a Szputnyik V alkalmazását.

A Kreml szóvivője szintén inkorrektnek nevezte az EMA-vezető megszólalását. Dmitrij Peszkov rámutatott, a hogy a gyakran „objektivitásra való törekvés híján” támadott oltóanyag hatékonynak bizonyult, és sok országban mutatkozik kereslet iránta. Peszkov ezzel átpolitizálják a vakcina ügyét.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9445-tel – ez a legalacsonyabb szám október 2. óta – 4 342 447-re emelkedett. A napi növekmény 0,22 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 320 488-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 336-tal 89 809-ra nőtt, a felépülteké pedig 9931-gyel 3 932 177-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 113,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 184 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 517 797 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik