Nagyvilág koronavírus

Szlovákiában is akadozik az oltási terv, amiért bocsánatot kért az egészségügyi államtitkár

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Hackertámadás érte és összeomlott Szlovákiában az az online felület, amelyen az oltásra lehet időpontot kérni. A parameter.sk beszámolója szerint az oldal hétfő este vált elérhetetlenné, mert tízezer oltási időpontot hirdettek meg a 70 éven felüliek számára.

Jana Ježíková, az egészségügyi minisztérium államtitkára kedden elismerte, a rendszer nem olyan masszív, hogy elbírjon ilyen nagy nyomást, és elnézést kért az emberektől a problémák miatt. Mint mondta, 19 óra körül hirdetik meg az időpontokat, mert napközben le van terhelve az oldal a PCR-, illetve angiténtesztre jelentkezések miatt. Kedden este újabb 20 ezer időpontot hirdetnek meg a 70 éven felülieknek.

A Paraméter azt írja, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja jövő héten új rendszert indít, amelyben a szabad helyeket automatikusan az életkor és a bejelentkezés ideje szerint rendelik ki.

Szlovákiában életkor szerint zajlik az oltás. A tervek szerint még márciusban a Pfizer vakcinával elkezdhetik oltani a 60 éven felülieket. Áprilisban az 50, májusban pedig a 40 éven felüliek kerülhetnek sorra. Külön az egészségügyi dolgozók csak jövő hétfőtől jelentkezhetnek oltásra.

Szlovákiába a jövő héten 150 ezer vakcina érkezhet, míg minden további márciusi héten 51 ezer. A lap megjegyzi, Pozsony 1,4 millió adagot rendelt az Egyesült Államokban már engedélyezett és használt Johnson & Johnson oltóanyagából, amiből csak egy adag beadása szükséges. Ježíková feltételezései szerint az első szállítmány áprilisban érkezhet meg Szlovákiába, ahol az orosz Szputynik V vakcinával még nem oltanak, mert az uniós engedélyeztetésére várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik