Nagyvilág koronavírus

Hatottak a korlátozások, mindenhol lazítanak Németországban

Focke Strangmann / MTI/EPA/
Focke Strangmann / MTI/EPA/

Lazítottak hétfőn Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítására bevezetett korlátozások rendszerén, a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek napi száma pedig többhavi mélypontra süllyedt – írja az MTI.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok előző heti megállapodása alapján országszerte

  • megnyitottak a könyvesboltok
  • a virágboltok és a kertáruházak
  • véget ért a közvetlen testi kapcsolatot igénylő szolgáltatásokra – például kozmetika, masszázs – elrendelt kényszerszünet
  • és ismét működhetnek az autós-, a hajós- és a pilótaiskolák.

Több tartományban ismét lehet vásárolni a december közepén bezáratott boltokban, de csak előre egyeztetett időpontban. Több tartományban a kulturális intézmények november eleje óta tartó zárlatának feloldása is elkezdődött, Berlinben például a városvezetés rendelete alapján hétfőtől megnyithatnak a múzeumok és a galériák. A legtöbb egyelőre még nem élt a lehetőséggel, mert készül a nyitási engedélyhez kapcsolódó szigorú fertőzéshigiéniai szabályrendszer érvényesítésére.

A lazítások fenntartásának feltétele, hogy ne emelkedjen tartományi szinten 100 fölé az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. A lazítások kiterjesztésének feltétele, hogy 50 alá süllyedjen a mutató.

A legtöbb tartományban arra készülnek, hogy bevezetik az ingyenesen elvégezhető gyorsteszt intézményét. Berlinben már meg is tették ezt a lépést, hétfőtől a tartományi rangú főváros minden lakosa hetente egyszer teszteltetheti magát ingyen. Ehhez csak fel kell keresni a 16 tesztközpont valamelyikét.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 34 halálesetet regisztráltak. Ez a legalacsonyabb szám tavaly november 1-je óta, amikor 29 halálesetet jelentettek az RKI-nek. Előző hétfőn még 60, két héttel korábban 62, három héttel korábban 116 halálesetet regisztráltak. A meredek csökkenést a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány hatásának tulajdonítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik