Nagyvilág koronavírus

Van olyan európai ország, ahol még csak az emberek öt százaléka jelentkezett oltásra

AFP
AFP

Egyelőre alacsony az érdeklődés a koronavírus elleni védőoltás iránt Montenegróban, a 620 ezres országban az erre a célra létrehozott telefonszámon eddig csupán 34 ezren jelezték, hogy szeretnék megkapni a vakcinát – közölte Aleksandar Sekulic, az egészségügyi minisztérium illetékese a montenegrói közszolgálati televízió internetes oldalának vasárnapi beszámolója szerint.

Igaz, Montenegróban Európa nagy részéhez képest sokat késett az oltási program elindítása, a veszélyeztetett csoportok oltása hétfőn kezdődik. Montenegró eddig orosz Szputnyik V és kínai Sinopharm vakcinát vásárolt.

Európában utoljára Montenegróban jelent meg a koronavírus, májusban már Covid-mentes övezetté nyilvánították az országot, de 40 nap után újra felütötte fejét a betegség, azóta pedig hol jobban, hol kevésbé, de nő a fertőzöttek száma. Március elején már annyira rosszul alakultak a járványmutatók, hogy a kormány teljes lezárást és az egész országra kiterjedő kijárási tilalmat fontolgat.

A regisztrált fertőzöttek száma vasárnapra 603 új esettel 79 237-re, míg a halálos áldozatok száma 11-gyel 1059-re emlekdett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik