Nagyvilág

Törvényesen is három apja van a meleg trió által nevelt gyerekeknek

AFP
AFP
Alighanem ők az első poliamor család, ahol három férfi neve szerepel az anyakönyvi kivonaton.

Emlékeznek még a Három férfi, egy mózeskosár (amerikai változatában Három férfi és egy bébi) című filmre a nyolcvanas évekből?

Valami hasonlót valósított Dél-Kalifornában Ian Jenkins és két partnere, Alan és Jeremy, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a három meleg férfi immár nyolc éve poliamor kapcsolatban él, tudatosan vállaltak gyerekeket, és hosszas jogi csatározások után azt is sikerült elérniük, hogy mindhárman a gyerekek törvényes szüleivé váljanak.

A rendhagyó családról a CNN közölt hosszú riportot, mi most csak a lényeget foglaljuk össze.

Ian és Alan egyaránt Bostonban végezték orvosi rezidensképzésüket,amikor 2003-ban megismerkedtek és összejöttek egymással. San Diegóba költöztek, majd közel tíz év jutottak arra jutottak, hogy egy harmadik embert is bevonnának a kapcsolatukba. Az interneten ismerkedtek meg Jeremyvel, aki 2012-ben csatlakozott hozzájuk. Ma már két gyermeket nevelnek, kompániájuk pedig kiegészül egy petesejtdonorral, és két béranyával is.

Amikor hosszú vívódás után a számtalan akadály dacára belevágtak a gyerekvállalásba, egy barátnőjük, Meghan felajánlotta, hogy petesejt-adományozó lesz, cserébe pedig egyfajta nagynéniszerepben szeretne részt venni a család életében. Egy másik barátnőjük a magzat kihordását vállalta magára, ám az apasághoz vezető út így is több ügyvédet, papírmunkát és pénzt igényelt, mint azt a három férfi valaha is képzelte volna.

A következő hónapokban a család csaknem 121 ezer dollárt (36 millió forintot) költött szerződésekre, ügyvédi díjakra, orvosi eljárásokra és vizsgálatokra, a küzdelem pedig érzelmileg is roppant kimerítő volt. Az egyébként is komplikált helyzetet tovább bonyolította, hogy a férfiak azt akarták, mindhármuk neve szerepeljen elsőszülöttük anyakönyvi kivonatán.

Egy 2013-as kaliforniai törvény értelmében egy harmadik szülő is felvehető a születési anyakönyvi kivonatba, ha bizonyítható, hogy máskülönben kár érné a gyermeket, az ügyükben eljáró bíró azonban habozott precedenst teremti. A tárgyaláson aztán a férfiak nagy meggyőzőerővel elmagyarázták, hogy az automatikus öröklésről az orvosi beleegyezéssel kapcsolatos döntéseken át a láthatási jogokig (szétválásuk esetén) mi mindenért fontos, hogy mindhármukat megillessék a törvényes szülői jogok.

Piper lányuk 2017-es születése előtt végül számukra kedvező döntés született a bíróságon, és bár a CNN erről nem talált adatot, de valószínűleg ők az első poliamor család, ahol mindhárom felet egy gyermek törvényes szülőjeként neveztek meg.

2019-ben aztán megszületett Parker nevű fiuk is, nála már nem kellet jogi harcot folytatni azért, hogy az apák neve bekerüljön az anyakönyvi kivonatba. Őt már egy másik nő szülte meg, de a petesejtdonor ismét Meghan volt. A nő petesejtjeit annak idején mindhárom férfi spermájával próbálták megtermékenyíteni, Piper esetében végül Jeremy, Parkernál pedig Alan lett a biológiai apa.

Meghan Tennessee-ben él, a gyekekek Meghan mamának hívják.

Az apukák és gyermekeik egy nyüzsgő házban élnek két kutyájukkal. Jenkins – aki könyvet is írt a történetükről – azt mondja, bár a gyerekieknek kettő helyett három szülőjük van,  különben éppen olyanok, mint bármely más család.

A Virginában felnövő Jenkins tinédszerkorábban teljesen elszigetelődött melegsége miatt, akkoriban úgy hitte, sosem lesz képes önazonosan élni az életét. Ha üzenetet küldhete kamasz énjének, azt mondaná, bár az élet reménytelennek tűnhet, a világ változik, és egyszer több szeretet talál majd egy fedél alatt, mint azt valaha képzelte volna.

Képünk illusztráció a Három férfi, egy mózeskosárcímű filmből, a cikkben szereplő családot a CNN cikkében lehet megnézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik