Nagyvilág

Freedom House: Magyarország részben szabad

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az emberiség csaknem háromnegyede olyan helyen él, ahol tavaly romlott a demokrácia állapota.

Világméretű visszaesésről számol be az amerikai Freedom House éves demokrácia jelentése, amely alapján a Népszava azt írja, India és az Egyesült Államok lecsúszása megdöbbentő, a kedvezőtlen magyar értékelés már megszokott, Magyarország a politikai jogokra adható 40 pontból 26-ot, a polgári szabadságjogokra 60-ból 43-at kapott, a 69 pont a „részben szabad” minősítésre volt elég.

A rangsorban olyan államok vannak előttünk, mint Peru, Szenegál, Tunézia, Botswana, Namíbia, Mongólia. A szomszédos országok közül csak Szerbiában rosszabb a helyzet (64 pont), Románia 83, Horvátország 85, Szlovákia 90, Ausztria 93, Szlovénia 95 pontot, és „szabad” minősítést kapott.

A Freedom House szerint India a „részben szabad” kategóriába Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista politikája miatt csúszott, de az Egyesült Államoknak (83 pont) is meg kell erősítenie Donald Trump elnöksége után a demokrácia intézményes garanciáit, ha vissza akarja nyerni hitelességét a világ szemében.

A független, de amerikai kormányzati támogatást élvező szervezet szerint a demokrácia állapotának sokat ártott a koronavírus- járvány.

A pandémiát egyes államokban, például Magyarországon és a Fülöp-szigeteken a kormány hatalma megerősítésére, jogkörei bővítésére használta, megemlítik, hogy az Orbán-kormány a járvány alatt korlátozta a költségvetés független ellenőrzését és gyakorlatilag megtiltotta, hogy az egynemű párok gyermekeket fogadhassanak örökbe.

Módszertan 

A Freedom House ugyanazt a tíz politikai jogot és tizenöt polgári szabadságjogot vizsgálja mindenhol. A teljes szabadság 100 pontot jelent, a totális diktatúra 0 pontot. Az osztályzatok alapján az országokat és területeket a szabad, részben szabad és nem szabad kategóriákba sorolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik