Nagyvilág koronavírus

Az EU egységes oltási igazolványt tervezett, a magyar kormány viszont hirtelen variálni kezdett

Teljesen szembement az EU döntésével a magyar kormány, amikor úgy döntött, hogy az oltási igazolás nem fogja tartalmazni a vakcina típusát. Brüsszelben egy hónapja ezzel ellentétes iránymutatást hagytak jóvá annak érdekében, hogy az unió területén egységes legyen az igazolás.

A Népszava cikke szerint január 27-ikén az európai uniós tagállamok közös iránymutatásokat fogadtak el az egészségügyi célú védőoltás igazolásáról. Ebben leszögezték, hogy azoknak, akiket beoltottak koronavírus ellen, oltási igazolást kell kapniuk, amely egységes mintát követ és EU-szerte felhasználható. Meghatározták azt is, hogy a tanúsítvány milyen minimális adatokat tartalmazzon: a személyes adatok mellett például a vakcina típusát, gyártójának a nevét, a beadott dózisok számát, az oltás időpontját és helyét.

Az EU27-ek nem tettek mást, csak végrehajtották az állam- és kormányfők utasítását, akik az utóbbi időben többször foglalkoztak a vakcinaigazolvány ügyével, utolsó három konferenciájukon határozatot is elfogadtak róla. A testület konszenzussal dönt, ezért a lap szerint feltételezhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is a nevét adta az állásfoglalásokhoz.

Tavaly decemberben az üléseket elnöklő Charles Michel szóban foglalta össze a vita következtetéseit: „A vezetők megállapodtak abban, hogy ki kell alakítani az egészségügyi célú oltási igazolás szabványosított és interoperábilis formáját. Arról később döntenek, hogy ezeket az igazolásokat milyen körülmények között lehet felhasználni”. A januári 21-iki online eszmecseréjükről kiadott nyilatkozat pedig így fogalmazott: „Az oltási bizonyítvány okkal kapcsolatban is ki kell alakítani egy koordinált megközelítést”.

Múlt heti videokonferenciájukon az állam- és kormányfők ismételten megerősítették, hogy folytatni kell a munkát az egységes vakcinaigazolvány bevezetéséért. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a pénteki tanácskozás után közölte, hogy három hónapon belül elkészülhet egy uniós szinten összehangolt rendszer. Von der Leyen hétfőn bejelentette azt is, hogy még ebben a hónapban jogszabályi javaslatot fognak benyújtani egy olyan digitális úti okmány létrehozására, amely tartalmazná a tulajdonos oltási, illetve tesztelési adatait, így megkönnyítené a munka-, illetve turisztikai célú utazásokat a schengeni határokon belül.

A magyar kormány azonban közben módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló rendeletet, és úgy döntött, hogy az oltási igazolványban nem kell feltüntetni a védőoltás típusát.

A Népszava szerint ez ellentétes az egységes európai tanúsítvány adattartalmára vonatkozó határozattal, és újabb konfliktusokhoz vezethet Brüsszellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik