Nagyvilág koronavírus

Szijjártó: Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook
A magyar külügyminiszter szerint nem lehet megengedni azt, hogy Brüsszel ideológiai vitát csináljon a vakcinakérdésből.

Nem engedjük meg sem Brüsszelnek, sem a magyar baloldalnak, hogy elvitassák a magyar szakemberektől azt a képességet és azt a jogosultságot, hogy eldönthessék, a vészhelyzetben Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a szlovéniai Brdo pri Kranjuban.

A bécsi ötök (Magyarország, Ausztria, Szlovénia, Csehország és Szlovákia) külügyminisztereinek tanácskozását követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a vakcina jelenti az igazi megoldást a koronavírus-járványra. Ezért oltóanyag, sok oltóanyag és biztonságos oltóanyag kell – húzta alá az MTI szerint.

Felmerült a kérdés, ki dönthet arról, hogy egy oltóanyag biztonságos vagy sem – mondta, hozzátéve, hogy erre világos európai szabályok vannak. Erről az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vagy, a vészhelyzetre való tekintettel, a nemzeti hatóságok is hozhatnak döntéseket. Ez utóbbit elvitatni európaiatlan, az európai szabályokkal szembemenő álláspont – fogalmazott Szijjártó Péter.

Nem engedhetjük meg Brüsszelnek azt, hogy politikai ideológiai vitát csináljon a vakcinakérdésből, hogy politikai nyomásgyakorlásra használja fel a vakcinabeszerzéseket, mert ezzel az emberek életével játszana.

Úgy vélte: akik lebeszélik a magyar embereket az oltásról, azok az életüket sodorják veszélybe, és ez megengedhetetlen. A magyar szakemberek világos döntéseket hoztak, mondta, hozzátéve: Magyarországon most a legtöbb típusú oltóanyag elérhető.

Keleti vakcinák nélkül nagy bajban lennénk, mert ha nem vásároltuk volna meg őket, május végéig 3,5 millió emberrel kevesebbet tudnának beoltani.

Jelezte, hogy úton van 280 ezer orosz vakcinadózis, ami azt jelenti, hogy ez a második legnagyobb vakcinaszállítmány, amely Magyarországra érkezik, amióta az oltóanyagok beszerzése zajlik. Mindamellett nyugtázta, hogy a közép-európai országok egymásra vannak utalva. „Így van ez normál körülmények közepette is, de most, hogy ilyen nagy a baj, még inkább.”

Főleg, hogy komoly korlátozó intézkedések lépnek életbe ismét, amelyek gondot okoznak az embereknek, és nehézséget a gazdaságnak, jegyezte meg a tárcavezető. Azért, hogy ezeket a nehézségeket a minimálisra szorítsák, koordinálni kell a lépéseket, főleg annak érdekében, hogy a gazdaság működéséhez szükséges teherszállítás és az ingázók közlekedése továbbra is a lehető legkevesebb akadállyal szembesüljön. Fontos azért is, mert Magyarországnak 30 milliárd eurót meghaladó kereskedelmi forgalma van az említett négy országgal.

Ez volt a bécsi ötök külügyminisztereinek ötödik találkozója: tavaly júniusban Bécsben, júliusban Budapesten, szeptemberben Brdo pri Kranjuban, novemberben pedig videokonferencia keretében tárgyaltak.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik