Nagyvilág

A mianmari rendőrség tüzet nyitott a tüntetőkre, legalább 18 halott

Anadolu Agency / AFP
Anadolu Agency / AFP
Erőszakba torkollt a rendőrségi oszlatás.

Az ENSZ szerint legalább 18 ember meghalt és 30 megsérült Mianmarban vasárnap, miután a katonákkal megerősített rendőrség több városban is lőni kezdett a tüntetőkre. Ez volt a tömegoszlatások legvéresebb napja, mióta elindultak a tiltakozások a februári katonai puccs óta.

A rendőrség az ország déli részén fekvő Daveiben és Mianmar fővárosában, Rangúnban is rálőtt a tüntetőkre. Egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, hogy a kórházba mellkasi lőtt sebbel szállítottak egy embert, aki később meghalt. Az értesülést a The Mizzima és a The Myanmar Now című független helyi médiumok is megerősítették oldalaikon erősen vérző emberek képét közölve.

Szemtanúk szerint a rendőrök hanggránátokkal is oszlattak Rangúnban. Egy nő a hangrobbanásoktól szívinfarktust kapott és meghalt, mondta a lánya és kollégái. A rendőrség és a katonai kormányzat nem reagált a sajtó megkeresésére az ügyben – írja az MTI.

A délkelet-ázsiai országban egy hónapja keletkezett káosz azt követően, hogy a hadsereg magához ragadta a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártjának, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választásokon az NLD csalással aratott fölényes győzelmet.

Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai hatalomátvétel ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni, a demonstrációknak már több halálos áldozata van.

A puccs, amely közel 50 éves katonai uralom után megakasztotta Mianmar demokrácia felé haladását, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A hatalomváltást élesen elítélték a nyugati országok, amelyek közül több korlátozott szankciókat vezetett be Mianmar ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik