Nagyvilág

Meghosszabbították a vészhelyzetet Szlovákiában is

Szlovákiában március 19-ig érvényben lesz a koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzet – a szlovák kormány február elején hozott döntését pénteken hagyta jóvá a pozsonyi parlament.

Az MTI azt írja: a vészhelyzetet február 6-án harmadszor hosszabbította meg negyven nappal az Igor Matovic vezette szlovák koalíciós kabinet, a hatályos alkotmánytörvény alapján. A kormány döntését utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, legkésőbb húsz nappal a döntés hatálybalépését követően.

A szavazás eredménye bizonytalan volt, mert az ellenzéki pártoknak nem tetszett a kivételes jogi helyzet meghosszabbítása, és sokáig a kormánykoalíció képviselői között sem volt egyetértés ebben a kérdésben. A szlovák kormány a vészhelyzet meghosszabbítását az egyre romló járványhelyzettel indokolta. Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az új koronavírus okozta Covid-19 kórral összefüggő eddigi halálesetek száma már megközelítette a hétezret, a kórházakban kezelt betegek száma pedig meghaladja jelenleg a 3900-at az 5,4 millió lakosú országban.

A vakcinahiány miatt problémák vannak az oltásokkal is, ezt a folyamatot ezért egy hétre leállították. Igor Matovic kormányfő csütörtökön Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy Pozsony tárgyalásokat folytat uniós partnereivel a koronavírus elleni vakcinák kölcsönzéséről. A szlovák kormány ezzel szeretné áthidalni az átmenetinek tűnő vakcinahiányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik