Nagyvilág koronavírus

Német miniszter: Túl sok vakcina van a hűtőszekrényekben

AFP
AFP

Elsősorban szervezési, időpontkiosztási fennakadások miatt nem sikerült felhasználni a koronavírus elleni AstraZeneca-féle oltóanyag nagy részét – mondta Jens Spahn német egészségügyi miniszter a szövetségi kormány és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) pénteki berlini sajtótájékoztatóján.

„Valóban túl sok vakcina van a hűtőszekrényekben”, és az is igaz, hogy ez részben azért alakult így, mert egyesek nem kívánnak AstraZeneca-vakcinát beadatni maguknak. A fő gond azonban az oltási kampány szerkezetében keresendő. A gondot orvosolja, hogy rövidesen a háziorvosi praxisokat is bekapcsolják a kampányba, így az oltások beadása „dinamikusabb és gyakorlatiasabb” lesz – tette hozzá.

Az RKI vezetője arról beszélt, hogy újabb járványhullám fenyegeti Németországot, ezért az eddiginél is nagyobb következetességgel be kell tartani a koronavírus terjedésének lassítását szolgáló szabályokat.

Lothar Wieler kiemelte, hogy a járványhelyzet regionálisan és korcsoportok szerint is igen erősen rétegzett. Vannak vidékek stabilan kedvező adatokkal, máshol viszont meredeken emelkedik az új fertőződések száma. Életkor szerinti bontásban főleg a legidősebbeknél, a nyolcvan éven felülieknél mutatkoznak pozitív trendek. A fertőződések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is csökken, ami minden bizonnyal az oltási kampány beindulásának tulajdonítható. Ugyanakkor a fiatalok körében egyre több a fertőződés.

Az ország egészét tekintve a sok kedvező fejlemény mellett „egy trendforduló világos jelei” is látszanak. Még nem teljesen biztos, de nagyon valószínű, hogy az adatok romlása a fokozottan fertőzőképes vírusváltozatok szétterjedésének következménye – fejtette ki az RKI vezetője.

Lothar Wieler és Jens Spahn egyaránt kiemelte, hogy tartósan együtt kell élni a coviddal. A vírus feletti teljes, végső győzelemről szóló elképzelések „naiv gondolatok”, a SARS-VoV-2 nem tűnik el. Ugyanakkor a kanyaróvírus példája is mutatja, hogy biztonságban együtt lehet élni veszélyes vírusokkal – tette hozzá az egészségügyi miniszter.

A legjobb védelmet a védőoltás biztosítja, és a december végén elindított kampány révén már a lakosság 4,5 százaléka kapott legalább egy adag oltást, bő 2 százaléka pedig két adagot. Naponta átlagosan 160 ezer oltást adnak be, és március első napjaiban meghaladja a tízmillió adagot a tartományi oltóközpontokba kiszállított oltóanyagok száma – ismertette Jens Spahn.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 9997 új fertőződést regisztráltak. Ez növekedés az egy héttel korábbi 9113-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 424 684 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel összefüggésben 394 halálesetet regisztráltak – ez csökkenés az egy héttel korábbi 508-hoz képest –, a járvány áldozatainak száma így 69 519-re emelkedett.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik