Nagyvilág

Hajtánnyal voltak kénytelenek elhagyni Észak-Koreát orosz diplomaták

Orosz diplomaták és családjaik egészen különleges módon hagyták el a koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt a diktatúrát.

A nyolc orosz – köztük gyerekek – előbb vonattal majd busszal utaztak, aztán egy kilométert kénytelenek voltak kézi erővel működtetett hajtánnyal megtenni hazafelé. Az ok: Észak-Korea a legtöbb utazási lehetőséget megszüntette az országba a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként – írta a BBC.

Az országban hivatalosan nem jelent meg a vírus, de ezt szakértők erősen kétlik.

A diktatúra hatóságai tavaly év elején betiltották a határon átkelő vonatok közlekedését, ahogy a legtöbb nemzetközi repülőjáratot is. Katonai erősítést is küldtek a határmenti területekre, hogy akadályozzák meg a vírus esetleges terjedését. Úgyhogy az orosz diplomatáknak nem igazán maradt más választása.

Mivel a határokat lezárták több mint egy éve és az utasforgalom leállt, hosszú és nehéz utat kellett megtenniük haza

írta az orosz külügyminisztérium Facebook-oldalán, amely felvételeket is közölt a hajtányon a csomagjaikkal utazó diplomatákról és családjaikról.

Az „izom” a csapatban a követség harmadik titkára, Vlagyiszlav Szorokin volt, aki áthajtotta a hajtányt a Tumen folyó feletti vasúti hídon, aminek a másik oldala már Oroszország. Előtte már 32 órát tettek meg Phenjanból vonattal, majd még két órát busszal.

Az orosz oldalon már vártak rájuk, majd újra buszra szálltak, ami elvitte őket Vlagyivosztokba, hogy onnan repülővel folytathassák az útjukat.

Sok, Észak-Koreában állomásozó diplomata már tavaly elhagyta az országot és bezárták a külképviseletek egy részét. Legtöbben a szárazföldön Kína felé, de tavaly márciusban volt egy repülőgép még Vlagyivosztokba, amelyen német, orosz, francia, lengyel, svájci, román, mongol és egyiptomi diplomatákat szállítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik