Nagyvilág koronavírus

EU-csúcs: nincs döntés a vakcinaútlevélről

JENS SCHLUETER / AFP
JENS SCHLUETER / AFP

Az EU vezetői ígéretet tesznek a koronavírus elleni vakcinák gyorsabb szétosztására, de elhalasztják a döntést a nemzetközi turizmus megmentéséért megálmodott vakcinaútlevélről, erről született döntés a videokonferencián megrendezett kétnapos uniós csúcs első napján, csütörtökön a Guardian szerint.

A 27 tagállamban átlagban a lakosság 6 százaléka kapta meg a védőoltást, holott az Egyesült Királyságban már 27 százalék az átoltottság, ráadásul a gyógyszergyártók késlekedése miatt a kapacitás továbbra is jóval alacsonyabb is a beígértnél

A lap azt írja, az EU vezetői közös közleményükben ismerik majd el a problémát, és hozzáteszik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy felgyorsítsák az oltási programokat.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatban nem sikerült közös álláspontra jutni, mert több tagállamban úgy vélik, a rendszer maga az institúciós diszkrimináció. Ezért a csúcson mindössze abban állapodtak meg a kormányfők, hogy tovább dolgoznak egy közös megállapodáson és visszatérnek a témára máskor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik