Nagyvilág koronavírus

Kiderült, melyik országban halt meg az első ember koronavírusban Európában

Milos Miskov / Anadolu Agency / AFP
Milos Miskov / Anadolu Agency / AFP

Szerbiában múlt év február 5-én történt az első európai halálozás a Covid-19 következtében – állapították meg szerb tudósok. A férfi halála 10 nappal megelőzte a korábban elsőként számon tartott franciaországi halálesetet, olvasható a belgrádi kutatók MTI által idézett tanulmányában.

Az 56 éves belgrádi építőipari munkás, aki előzőleg nem járt külföldön, február 5-én került kórházba légszomjjal, köhögéssel és lázzal. Órákon belül elhunyt, a boncolás kimutatta, hogy tüdőgyulladás vezetett a halálához.

Hónapokkal később azonban a Belgrádi Orvostudományi Egyetem igazságügyi orvostani intézete bizonyítékot talált arra, hogy a férfi a Covid-19 következtében hunyt el.

Milenko Bogdanovic patológus elmondta, hogy a múlt héten a Frontiers in Medicine című lapban közölt, 12 tudós által írt tanulmány arra utal, hogy a Covid-19 már az addig véltnél jóval korábban jelen volt Európában.

Valószínűleg a Covid-19 volt az oka a 2020 januárjában és februárjában jelentett sok ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos esetnek

– írták a kutatók.

Franciaországban igazolták az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 első fertőzését Európában tavaly január 24-én, a vírus okozta betegség, a Covid-19 első halálos áldozatát is innen jelentették február 15-én.

Bogdanovis közölte, hogy a kutatók a vírus kimutatása céljából a szerb férfi lefagyasztott mintáját vizsgálták meg, amely a szemgolyóban lévő folyadékból származott.

Pillanatnyilag ez a halálozás után bizonyított, Covid-19 következtében történt első halálozás Európában

– mondta a kutató. Az első szerbiai fertőzést hivatalosan 2020. március 6-án jelentették. A mintegy hétmilliós lakosú országban eddig 4351 ember halt meg a betegség miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik