Nagyvilág

Általános sztrájk kezdődött Mianmarban

Ye Aung THU / AFP
Ye Aung THU / AFP
A hadsereg válaszul fenyegetőzni kezdett.

Általános sztrájk kezdődött hétfőn Mianmarban a katonai hatalomátvétel miatti tiltakozásul, és több ezren gyülekeztek az utcákon, pedig a hadsereg azzal fenyegeti a tiltakozókat, hogy megmozdulásuk emberek életébe kerülhet, sugallva, hogy akár éles lőszert is használhatnak ellenük.

Mianmarban szerencsésnek tartják azokat a dátumokat, amelyekben több azonos számjegy van: így a 2021. második hó 22-ét is, hasonlóan az 1988. nyolcadik hó 8-ához, amikor szintén katonai junta ellen tiltakoztak, de véres elnyomásban részesültek. Noha most a hadsereg reakciója eddig enyhébb volt, három tüntető így is életét vesztette már. Közülük kettőt lelőttek szombaton Mandalaj városban. Egy rendőr is meghalt az egyik tüntetésen a hadsereg közlése szerint. A halálesetek nem tántorították el a tüntetőket, vasárnap is több tízezren vonultak fel Rangunban, a legnagyobb városban. A hétfői általános sztrájkfelhívásra pedig sok üzlet, étterem nem nyitott ki reggel.

A hadsereg három héttel ezelőtt vette át erőszakkal a hatalmat, és civil politikai vezetőket tartóztatott le, de mindeddig nem tudta megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat – emlékeztet az MTI.

Február eleje óta számos külföldi ország tiltakozott a katonai hatalomátvétel miatt, ezt a mianmari külügyminisztérium az ország belügyeibe való beavatkozásnak vette és veszi. Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap a Twitteren azt írta, hogy az Egyesült Államok újabb határozott lépéseket fog tenni a puccsot ellenzőket erőszakkal elnyomó katonai vezetés ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik