Nagyvilág

Bocsánatot kért a japán kormányfő, mert fia minisztériumi tisztviselőket vesztegetett meg

Bocsánatot kért hétfőn Szuga Josihide japán kormányfő, amiért a fia egy távközlési cég alkalmazottjaként megvendégelt több minisztériumi alkalmazottat.

A kormányfő legidősebb fia, Szuga Szeigo a műholdas műsorszórást nyújtó Tohokushinsha vállalat alkalmazottja, a cégnek a belügyi és kommunikációs minisztérium ad műsorszórási engedélyeket.

A tárca vizsgálata szerint Szuga Szeigo és a vállalat más alkalmazottjai tizenhárom kormányilletékessel ebédeltek és borozgattak 39 alkalommal.

Szuga négy magas beosztású minisztériumi illetékest vendégelt meg, fizette a taxiszámlájukat, és ajándékokat is adott nekik. Két minisztériumi alkalmazottat már menesztettek állásából.

Az NHK japán közszolgálati televízió híradása szerint a cég több mint 520 ezer jent (hozzávetőleg 1,5 millió forint) költött ilyen alkalmakra. A minisztériumi illetékesek várhatóan büntetést kapnak, mert megsértették a köztisztviselőkre vonatkozó etikai jogszabályokat, amelyek tiltják nekik, hogy ilyesfajta felajánlásokat vagy meghívásokat fogadjanak el.

A parlament alsóházának költségvetési bizottsága előtt felszólalva Szuga Josihide bocsánatot kért a nyilvánosságtól amiatt, hogy a fiának köze volt az ebédeltetésekhez, és a kormányilletékesek törvényt sértettek. Hozzátette, hogy ő nem tudott erről. Riota Takeda tárcavezető is sajnálatát fejezt ki, de szerinte a felajánlások nem befolyásolták a minisztérium engedélyeztetési eljárásait.

A botrányt Bunsun hetilap robbantotta ki a minap, nyilvánosságra hozva egy hangfelvételt Szuga Szeigo, egy minisztériumi alkalmazott és egy vállalati tisztségviselő beszélgetéséről. A lap szerint Szuge Szeigo akkor ismerkedett meg ezekkel a minisztériumi tisztségviselőkkel, amikor az apja 2006-2007 között a belügyi és kommunikációs tárcát vezette, ő pedig a titkára volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik