Nagyvilág

A magyar és lengyel kormányzati homofóbia ellen tiltakoznak Bécsben

Péntek délután kezdődött a bécsi lengyel kulturális intézet előtt az a tiltakozó akció, amely a lengyel és a magyar kormányzati homofóbiára hívja fel a figyelmet. A felállított installációkat később a magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum elé is kihelyezik – írta meg a HumenOnline.

A fényképes virrasztást Ewa Ernst-Dziedzic, az osztrák parlament képviselője kezdeményezte. A kihelyezett installációkon mintegy 30 LMBTQ aktivista fotója látható, felettük pedig Ausztria, Magyarország és Lengyelország alkotmányainak azon részei olvashatók, amelyek hangsúlyozzák az emberek egyenlőségét.

A lengyel gyökerekkel bíró Ewa Ernst-Dziedzic az osztrák kormánykoalíció pártjának, az Osztrák Zöld Pártnak (Die Grünen) parlamenti képviselője, valamint a párt külpolitikai, emberi jogi és LMBTQ-jogi szóvivője, aki az APA hírügynökségnek úgy nyilatkozott: „Továbbra is fel fogom hívni a figyelmet az LMBTIQ-jogok elleni elviselhetetlen támadásokra Lengyelországban és Magyarországon. Szolidaritásom a helyi közösségeknek és az aktivistáknak szól, akik fáradhatatlanul dolgoznak az emberi jogokért, a sokszínűségért, és a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és interszexuális emberek láthatóságáért”.

Hozzátette: a fényképes virrasztás a szolidaritás jele a lengyel és a magyar LMBTQ közösségekkel. „Világos szavakra van szükség nemzetközi szinten és akár uniós tagállamok elleni szankciókra is, ahol lábbal tiporják a kisebbségek jogait. Az emberi- és LMBTQ-jogokról való lemondás nem opció” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik