Nagyvilág koronavírus

Az olaszokat arra kérik, maradjanak otthon

Otthonmaradásra, a találkozások lehető legnagyobb mértékű csökkentésére szólította fel az olasz lakosságot a koronavírus-mutációk erőteljes terjedése miatt a Közegészségügyi Hivatal (ISS) péntek este, miközben a halottak száma túllépte a 95 ezret.

Az óvintézkedések szintjének drasztikus emelését szorgalmazta a Közegészségügyi Hivatal. Arra kérte az embereket, hogy a lehető legkisebb időre, kizárólag szükség esetén hagyják el otthonukat, és ne találkozzanak más személyekkel.

A különböző vírusvariánsok terjedése miatt a reprodukciós ráta országos szinten ismét elérte a veszélyesnek tartott egyes értéket. Több vírusvariánst azonosítottak, többek között a dél-afrikait, brazíliait, nigériait és a nagy-britanniait, amely az új betegek negyvenöt százalékát fertőzte már meg.

A korábbi enyhítések után vasárnaptól az ország több mint fele ismét kiemelten vagy közepesen veszélyes térségnek számít. Vörös, vagyis lezárt régió Umbria és Bolzano városa marad. Narancssárga besorolást kap Campania, Molise, Emilia Romagna, Abruzzo, Toszkána, Liguria és Trento. Utóbbiakban csak engedéllyel lehet elhagyni a városok, települések területét, és napközben sem nyithat meg a vendéglátás.

A tartományok vezetői minél gyorsabb egyeztetést szorgalmaztak az új kormánytól annak megértésére, hogy a szigorítás és enyhítés váltakozását folytassák, vagy néhány hétre ismét teljesen lezárják az országot. A frissen kinevezett oktatási miniszter, Patrizio Bianchi bejelentette, hogy az érettségi írásbeliket az idén sem tartják meg. Kizárólag szóbeli vizsgák lesznek, amiként már tavaly is történt.

A halottak száma pénteken túllépte a 95 ezret.

A Spallanzani római járványkórház önálló vizsgálatokat végzett a Szputnyik V orosz vírus hatékonyságáról, megállapítva, hogy több mint 92 százalékban “eredményes és biztonságos”. “Nem számít az oltóanyag származása, minél több hatékony vakcinát kell biztosítani” – hangoztatta Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D’Amato. A járványhelyzetet kezelő tudományos tanács (Css) elnöke, Franco Locatelli úgy reagált, a Szputnyik V használatát az európai engedélyezéshez kötik.

Szombaton és vasárnap az olaszországi kórházakban megemlékezéseket tartanak. Tavaly a február 20-ról 21-re virradó éjszaka azonosították az első olaszországi Covid-19 beteget a lombardiai Codogno kórházában: egy 38 éves férfiről volt szó, aki utána hetekig feküdt intenzív osztályon. A 15 ezer lakosú város kórházát azonnal lezárták, Codogno lakosai bezárkóztak, majd két héttel később, március 10-től az egész országot karantén alá helyezték.

Vasárnap Codognóban emlékművet avatnak a betegek és halottak emlékére. Lombardiában közel harmincezren veszítették életüket egy év alatt a koronavírus okozta betegségben.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik