Nagyvilág

Bidenék léptek, és visszacsinálnák a 2015-ös atomalkut Iránnal

A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal és az érintett nagyhatalmakkal, hogy megvitassák a 2015-ben kötött nukleáris alkuhoz való visszatérést – írja az MTI.

A közlés egyértelmű elfordulást jelez Donald Trump előző amerikai elnök “maximális nyomásgyakorlási kampányától”, amelynek célja az Iráni Iszlám Köztársaság elszigetelése volt. A Biden-kormányzat emellett az ENSZ-ben is tett két lépést, hogy visszaállítsa a Trump-kormányzat atomalkuból való 2018-as kivonulása előtti diplomáciai helyzetet.

A washingtoni külügyi tárca azt követően jelentette be ezeket a lépéseket, hogy Antony Blinken külügyminiszter megbeszélést folytatott brit, francia és német hivatali partnerével, illetve egy nappal azelőtt, hogy Joe Biden elnökként részt vesz a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) virtuális csúcstalálkozóján, és beszédet mond az idei müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Biden várhatóan mindkét fórumon a multilaterális diplomácia iránti elkötelezettségéről beszél majd.

Antony Blinken és európai partnerei előzőleg közös nyilatkozatban szólították fel Iránt, hogy tegye lehetővé a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői ellenőrzéseinek folytatását, és vessen véget minden, nem polgári célú nukleáris tevékenységének. Egyúttal arra figyelmeztették Teheránt, hogy a 2015-ös alkutól eltávolodó lépései veszélybe sodorják azokat az erőfeszítéseket, hogy az Egyesült Államok is visszatérjen a megállapodáshoz, és véget vessen az iráni gazdaságot sújtó szankcióknak.

Irán és a világ vezető hatalmai 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról, amelynek értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, majd visszaállította a szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a washingtoni Eisenhower elnöki irodában 2021. február 10-én, ahol bejelentette, hogy az Egyesült Államok új büntetőintézkedéseket vezet be a február 1-jén Mianmarban végrehajtott katonai puccs elkövetőivel szemben. MTI/AP/Patrick Semansky

Ajánlott videó

Olvasói sztorik