Nagyvilág

Az eutanázia-törvény alkotmányossági felülvizsgálatát kérte a portugál elnök

Szerinte a jogszabály túlságosan pontatlan.

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök a január végén elfogadott eutanázia-törvény felülvizsgálatát kérte az alkotmánybíróságtól csütörtökön. Az államfő közleménye szerint a törvény túlságosan pontatlan, és ezzel jogbizonytalanságot teremthet. Rebelo de Sousa hozzátette, hogy a szabályozás kérdéseket vet fel egy ennyire összetett és vitatott ügy alkotmányosságát illetően.

Az ország alkotmánya az emberi élet szentségéről rendelkezik, igaz, a terhesség művi megszakítása már 2007 óta engedélyezett. A törvényhozás egy újabb többségi szavazással felülbírálhat egy esetleges elnöki vétót.

A portugál parlament január 29-én nagy többséggel törvényesítette az eutanáziát az erről szóló jogszabály majdnem egy éven át húzódó vitáját követően. Portugália a hetedik ország lenne a világon, ahol engedélyezik a végstádiumban lévő betegek részére az orvos segítségével alkalmazott kegyes halált – emlékeztet az MTI.

A törvény értelmében 18 év feletti betegek kérhetnének orvosi segítséget a halálhoz, akkor, ha már végstádiumban vannak, és állandó és elviselhetetlen fájdalomnak vannak kitéve, kivéve, ha a mentális állapotuk nem teszi lehetővé egy ilyen döntés meghozatalát.

Az eutanázia csak a portugál állampolgárok, valamint az országban törvényes lakhellyel rendelkezők számára engedélyezett, így kívánják megakadályozni, hogy külföldiek ebből a célból Portugáliába utazzanak.

A katolikus többségű Portugália, amely 20. századi történelmének jelentős részét a 1974-es szegfűs forradalomig fasiszta diktatúrában élte le, azóta számos liberális reformot hajtott végre az emberi jogok területén. A művi terhesség-megszakítás engedélyezése mellett 2010-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik