Nagyvilág koronavírus

Az adósok fehérneműjét is elárverezi az állam Ukrajnában

setam.net.ua
setam.net.ua
Alsóneműk, kutyák és egyéb, oda nem illőnek tűnő dolgok is szerepelnek egy ukrán, állami, online árverési oldalon, ahol a köztartozással rendelkezőktől lefoglalt, értékekre lehet licitálni.

A Krivij Rih városból származó női bugyi, darabjának kikiáltási ára 19,4 hrivnya (kb. 206 forint) a Setam nevű, ukrajnai, online árverési portálon, ahol adósoktól lefoglalt személyes tárgyakra lehet licitálni. Pontosabban nem csak tárgyakra, hiszen állatok: marhák, birkák, és esetenként kutyák is szerepelnek a virtuális kalapács alá kerülő árucikkek között – írja a BBC.

A közel 42 milliós Ukrajnában a koronavírus-járvány hatására 300 ezerrel, több mint kétmilliósra nőtt az államilag nyilvántartott adósok listája. Az ukrán közösségi médiában tavaly hatalmas felháborodást váltott ki, hogy az állam két, adósoktól lefoglalt kutyát is megpróbált elárverezni.

Jevgenyij Brahar, 25 éves, kormánypárti parlamenti képviselő február elején azt tanácsolta az időseknek, akik képtelenek megélni a nyugdíjukból, hogy adják el a kutyáikat, hogy fizetni tudják a számláikat. Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter pedig azt mondta, a kutyák elárverezésének nem sok értelme van, a hatóságoknak inkább az értékesebb házi állatokra kellene koncentrálniuk.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) decemberi jelentése szerint, a koronavírus miatt, Ukrajna az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságával néz szembe, több mint 9 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Az ENSZ beszámolója szerint pedig az ukrán családok több mint 40 százalékában veszítette el legalább egy ember az állását a járvány miatt.

Az adósok tulajdonát elárverező aukciós portált 2015-ben hozták létre, és eddig több mint 14 milliárd hrivnya (közel 150 milliárd forint) bevételt generált. A hatóság nem mindig árverezik el az adósoktól lefoglalt értékeket, olykor árvaházaknak, kórházaknak, iskoláknak adományoznak belőlük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik