Nagyvilág koronavírus

Meghalt Ceaușescu „sírásója”, Ion Mihai Pacepa

92 éves korában hunyt el az Egyesült Államokban. Koronavírusos volt.

Ion Mihai Pacepa, a román kommunista külföldi hírszerzés (DIE) egykori helyettes vezetője volt. Altábornagyként 1978 júliusában disszidált az Egyesült Államokba. Az Adevarul alapján a Maszol.ro azt írta, az egykori kémfőnök koronavírusban hunyt el.

Disszidálása előtt Pacepa tábornok egyidejűleg volt Nicolae Ceaușescu tanácsadója, hírszerzése vezetője és államtitkára a belügyminisztériumban. Miután Jimmy Carter elnöktől politikai menedékjogot kapott, számos könyvet, cikket írt a kommunista titkosszolgálatok belső működési mechanizmusáról.

Legismertebb műve az 1987-ben megjelent Vörös horizontok (Red horizons). A könyv a Ceaușescu házaspárról és a román kommunista diktatúra működéséről szól. Disszidálása után Romániában halálra ítélték nemzetárulásért, vérdíjat tűztek ki a fejére.

A Főtér emlékeztet rá, hogy bár halálát most egy amerikai ügyvéd a Theepochtimes.com-on közölte, de Pacepa tábornoknak  az elmúlt években már többször halálhírét keltették. Nicolae Ceaușescu egykori bizalmasa állítólag nemcsak kitálalt az amerikaiaknak a Szekuritátéról, de állítólag tanácsadóként a CIA-nak is segített számos, az egykori keleti blokk elleni műveletben.

A néhai román diktátor a ’80-as években ötmillió dollárt költött el a likvidálására – többek között a Sakálként elhíresült terroristát, Ilich Ramírez Sánchezt is felbérelte, de ő sem járt sikerrel. Ion Mihai Pacepa állítólag kétszer is személyazonosságot cserélt,  plasztikai műtéteken is átesett Amerikában.

A Főtér felidézi, hogy  a román történelem egyik legellentmondásosabb figurájáról – sokak szerint hős, mások szerint áruló – egyesek azt állították, valójában KGB-ügynök volt. Pacepa egyik könyvében azt írta, Romániát nem akkor árulta el, amikor az Egyesült Államokba szökött, hanem amikor a Szekuritátét és a diktatúrát szolgálta.

A Magyar Narancs portréja szerint Pacepa 1951 óta hűen szolgálta a román államot, akkor szállt ki, amikor Ceauşescu utasította, hogy Nyugat-Németországban szervezze meg a Szabad Európa Rádió akkori román igazgatójának, Noel Bernardnak a meggyilkolását. A lap szerint a Vörös horizontok propagandisztikus kötet, de hatása  elképesztő volt, mert világossá tette, milyen luxusban élt Ceauşescu és a családja. A könyv megjelenése előtt mindent, utána már semmit sem hittek el a diktátornak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik