Nagyvilág koronavírus

Korábban kezdődhetett a járvány Vuhanban, mint Kína állítja

MTI/AP
MTI/AP

A vírus már széles körben terjedt decemberben Vuhanban, erről korábban nem tudtunk

nyilatkozta a CNN-nek a WHO nyomozócsapatának vezetője, Peter Ben Embarek.

Az Egészségügyi Világszervezet tizennégy fős kutatócsoportja szerint rendkívül valószínűtlen, hogy egy laboratóriumból szabadult volna el a koronavírus. A WHO tizennégy tudósból álló csapata hosszú és nyögvenyelős egyeztetéseket követően több mint egy évvel a fertőzés azonosítását követően landolhatott az eredeti gócpontnak tekintett Vuhanban, majd az ország előírásait betartva két hét szigorú karantén után kezdhettek el vizsgálódni.

Kapcsolódó
Vuhanban nyomozott a WHO, aminek végül Kína lett a nyertese
Az Egészségügyi Világszervezet tizennégy fős kutatócsoportja szerint rendkívül valószínűtlen, hogy egy laboratóriumból szabadult volna el a koronavírus. Peking pedig ezzel az egy kijelentéssel győzelmet kiáltott, mintha mostantól tény lenne, hogy Kínán kívül kell keresni a fertőzés eredetét.

A Svájcba hazatérő Embarek elmesélte, hogy beszélhettek azzal 40-es éveiben járó férfival is, akit az első koronavírusos fertőzötteknek tartanak. A férfi nem utazott sehova Vuhanból, ami szintén azt bizonyítja, hogy akkor már Vuhanban terjedhetett a vírus. A WHO mintavételei is ezt támasztják alá: mire jelentették az első esetet 2019 decemberében, már sok fertőzött volt Vuhanban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik