Nagyvilág

A kutyatál fölött szorongatták az orosz rendőrök a bloggert

Érti, miért vették őrizetbe? – kérdezi a rendőr a földön fekvő félmeztelen férfitól. Igen, van egy sejtésem – válaszolta a kutyatál fölött szorongatott Gennagyij Sulga újságíró, akire az orosz hatóságok azért törtek rá reggel hétkor otthonában, mert részt vett egy januári, Alekszej Navalnij bebörtönzése elleni tüntetésen.

Betörtek és végigrohantak a folyosón, én akkor a másik szobában voltam. Megragadták a nyakamat, majd földre kényszerítettek. Valamivel megdöfhettek, mert fájni kezdett a lábam

– emlékezett vissza a február eleji élményéről a BBC-nek az újságíró, aki a kutyatálba verte a fejét, amikor a földre kényszerítették. Felesége is otthon volt, őt is a padlóra parancsolták a rendőrök.

A férfi a NewsBox24.tv bloggereként vett részt a január 23-ai vlagyivosztoki tüntetésen, amit élőben streamelt, ezért törtek rá otthonában az orosz készenlítések. Az akcióról videó is készült, amit sajtóhírek szerint az orosz rendőrség szivárogtatott ki. Sulga szerint ezzel is az elrettentés a céljuk: ez vár azokra, akik Navalnij mellett állnak ki.

Az akciónak semmi köze sem volt a jogrend fenntartásához. Nem vagyok bűnöző – mondta a BBC-nek nyilatkozva az aktivista újságíró. Szerinte az erődemonstráción túl a megalázás volt a rendőrök célja.

A kiszivárgott felvétel nagy felháborodást keltett Oroszországban. A videóra vett kihallgatásról korábban már derültek ki részletek, például az, hogy a rendőri akció két órán át tartott, majd a bloggert bevitték kihallgatásra a belügyminisztérium egyik irodájába, ahonnan később szabadon távozhatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik