Nagyvilág

Vizsgálják, miért tűntek el nyomtalanul a fokvárosi cápák

ANN & STEVE TOON / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING VIA AFP
ANN & STEVE TOON / ROBERT HARDING PREMIUM / ROBERTHARDING VIA AFP

Hagyományosan számos fehér cápát lehetett látni a dél-afrikai Fokváros óceánparti strandjai környékén. A szörfösöket figyelmeztették is, ne menjenek túl mélyre a vízbe, mert komoly veszélyt jelentett a cápatámadás. Nagyjából két évvel ezelőttig megszokott volt a cápák jelenléte a fokvárosi vizekben, azóta viszont mintha teljesen eltűntek volna.

A BBC videójában a világhírű Vals-öbölből eltűnt cápákról kérdeztek szakértőket. Az egyik elképzelés szerint egy bizonyos, a közeli vizekben 2015 körül megjelent bálnaféle elszaporodása tehet a cápák megritkulásáról. Egy helyi túravezető szerint ugyanakkor a halászat is nagyobb volumenű ma, mint néhány évvel ezelőtt, és a – főleg ausztrál exportra szánt – halfeldolgozás ritkította meg a cápaállományt is.

A videóban egy tengerbiológus is megszólal, szerinte a környezetszennyező emberi tevékenység nagyobb arányban pusztítja a nagy termetű cápafajokat, így a fehér cápát is, és ez is egy olyan körülmény lehet, amely a faj eltűnéséhez vezethetett. Munkatársaival most kisebb cápafélék genetikai vizsgálatán keresztül próbálják megérteni, milyen környezeti behatások érik a környék cápáit.

Kapcsolódó
Jönnek a cápák, rettenetes sikolyt hallasz, a víz hirtelen vörös lesz
Hogyan, hol, mikor és miért támadnak a cápák? Melyek a legveszélyesebb fajok? Mekkora esélyünk van rá, hogy belénk harapjon egy? Az Adrián is találkozhatunk velük?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik