Nagyvilág

Valószínűleg sikerült megakadályozni egy terrortámadást

presse-fotos.dk / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP
presse-fotos.dk / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP
Csütörtökön kisebb letartóztatási hullám kerekedett Németországban és Dániában, miután a hatóságok 14 embert gyűjtöttek be gyanús vegyi anyagok beszerzése miatt.

Ismét terrorveszély van Dániában és Németországban, miután a hatóságok bejelentést kaptak arról, hogy valaki 5-5 kilogramm kénport és alumíniumport szerzett be.  Mindkét prekurzor összetevője lehet olyan pokolgépeknek, amelyeket házilag is össze lehet állítani, és amelyek – egyszerűségük miatt – „kedvelnek” a terroristák. A furcsa rendelés Lengyelországba futott be egy dániai címről, a kiszállítást viszont Németországba kérték. A korábbi terrorincidensek miatt az Európai Unióban egy olyan rendelkezés van érvényben, hogy ha valaki nagyobb mennyiséget rendel olyan alapanyagokból, amelyekből robbanószer építhető, azt árusítónak jeleznie kell.

Ez lett a terrorizmussal egyelőre csak megvádolt férfiak veszte is. A hatóságok három szíriai testvért vádolnak, akik még gyerekként érkeztek Németországba az 1990-es években a szüleikkel. Egyikőjük rendelt Dániából a másik testvér címére. Mikor a német hatóságok múlt héten rajtaütöttek a Dessau városában található címen, sem az alapanyagokat, sem a tulajdonost nem találták. A dán hatóságok végül pár nappal később a dániai Holbaekben találták meg a Lengyelországból rendelt vegyi anyagokat és a két testvért. A harmadik, legidősebb testvért egy német városban találták meg, és bár őt is begyűjtötték, nem világos egyelőre, hogy van-e érdemben köze a terrorizmushoz.

Persze a vegyi anyagok megrendelése még önmagában nem bizonyítana semmit, ám a dán és német hatóságok házkutatásai során további, aggodalomra okot adó bizonyítékok kerültek elő. Egy saját kezűleg készített zászló az Iszlám Állam szimbólumaival, tíz kiló lőpor, gyújtószerkezetek. Ahogy a rendőrség kiterjesztette a nyomozást újabb kapcsolódások után kutatva, további 11 embert vettek őrizetbe csütörtökig, akiknek a fele már előzetesbe is került.

Az dzsihadista terrortámadások kapcsán elsősorban Németország szokott a reflektorfényben lenni, de Dániában szinte minden évben van egy vagy több felszámolási művelet. 2020-ban egy magányos merénylőt tartóztattak le, 2019 decemberében pedig mintegy 20 helyszínen hajtottak végre rajtaütést egy országos akció keretében. Az elmúlt évek európai trendjei azt mutatják, hogy amíg a terrortámadások száma csökkent, addig a sikeres elfogások, felszámolások száma lassan emelkedett. Ez összességében azt mutatja, hogy az iszlamista szélsőségesek jelentette veszély továbbra is jelen van, és bármikor átcsúszhatnak a hatóságok figyelmén, mint az tavaly a bécsi terrortámadás idején is történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik