Nagyvilág

Eddig ismeretlen videón láthatjuk, hogy mentette meg egy szenátor életét a Capitolium egyik őre

Brandon Bell-Pool/Getty Images/AFP
Brandon Bell-Pool/Getty Images/AFP

A Donald Trump elnök elleni második impeachment-eljárás újabb napján bemutattak több eddig nem látott felvételt is. Az egyik videó alapján Eugene Goodman, a Capitolium egyik rendőrtisztje az eddig ismerteknél is többet tett azért, hogy a politikusokat ne tudja megtámadni az épületbe betörő tömeg.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy Goodmen hősiesen terelte rossz irányba a tüntetőket, amikor azok arra akartak menni, amerre a politikusok rejtőzködtek az épületben. A mostani videón az látszik, hogy Goodman elsétál Mitt Romney republikánus szenátor mellett, majd szól neki, hogy forduljon meg és induljon el ez ellenkező irányba, mert pont a tüntető tömeg felé tart.

Romney republikánus ugyan, de a tüntetők kifejezetten nem szeretik, mert ő volt az egyetlen republikánus szenátor, aki már Trump első impeachmentjénél is igennel szavazott. Romney azt mondta az őt kérdező újságíróknak, hogy akkor nem is fogta fel, mennyire közel került ahhoz, hogy belerohanjon az erőszakos tömegbe. A szenátor szerint akkor csak annyit mondott neki Goodman, hogy menjen vissza a szenátusi terembe, mert itt nem biztonságos.

A CNN szerint még a videó bemutatása utáni napon látni lehetett, hogy Romney a szenátusi teremben beszélget a szolgálatot teljesítő Goodmannal. Később elmondta, hogy megköszönte neki a segítséget. Romney szerint Goodman nagyon fáradt volt a támadás napján, egész nap az épületben járt fel-alá, és rengeteg könnygázt lélegzett be, de ez sem akadályozta meg abban, hogy segítsen mindenkinek.

A videót itt lehet megnézni.  

Trump impeachment-eljárásának tárgya az, hogy az elnök szította-e fel azt a tömeget, amely kétszáz év után először tört be a Capitolium épületébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik