Nagyvilág

A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja a Budapesten álnéven élő bangladesi bűnöző ügyét

„A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi együttműködés keretében vizsgálja az ügy körülményeit” – válaszolta az ORFK sajtóosztálya azt firtató kérdésünkre, hogy nyomoznak-e Haris Ahmed ügyében.

Mint a héten megírtuk az Al Jazeera alapján Haris Ahmed Magyarországra szökött Bangladesből, miután ott életfogytiglanra ítélték egy politikai gyilkosságért. Ahmed öt éve érkezett hamis papírokkal Budapestre, azóta Mohammad Hasan álnéven él a fővárosban.

Kapcsolódó
Bangladesből Magyarországra menekült egy körözött gyilkos, innen intézi álnéven a korrupt ügyeit
Haris Ahmednek szoros kapcsolata van a bangladesi politikai elittel.

Haris Ahmed bátyja a bangladesi hadsereg tábornoka, aki Sejk Haszina miniszterelnökkel is bizalmas viszonyt ápol. A Budapesten élő bangladesi ennek a kapcsolatnak is köszönhetően intézheti továbbra is korrupt ügyei: ugyan éttermekkel és pénzváltással is foglalkozott Magyarországon, de mint felvételek bizonyítják, kenőpénzek elfogadásából is igyekszik gazdagodni. Haris Ahmed kenőpénzekért cserébe például bangladesi állami tisztségeket kínált.

Ahmed évekig szerepelt az Interpol legveszélyesebb embereket felsoroló listáján, a leginkább körözött bangladesiek toplistáján pedig továbbra is ott a neve. 

Megkerestük a Belügyminisztériumot is a kérdéseinkkel, választ az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságról kaptunk. Az idegenrendészeti hatóság azt írta, hogy a jogszabályoknak megfelelően csak „a jogszabályban meghatározott személyek részére adhat tájékoztatást valamely idegenrendészeti eljárásról”, azaz nem árulhatják el, tervezik-e kitoloncolni Haris Ahmedet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik