Nagyvilág

Ezrek tüntettek Tuniszban a rendőri túlkapások ellen

Ezrek tüntettek szombaton Tuniszban a rendőri túlkapások ellen, amelyek gyakorlata a tiltakozók szerint az utóbbi időben veszélybe sodorta a 2011-es forradalom során kivívott szabadságjogokat.

A Reuters hírügynökség szerint évek óta nem volt ilyen nagy tiltakozó megmozdulás Tunéziában. A rendőrség kordonokkal zárta körül a belvárost, oda sem az autósok, sem a gyalogosok nem mehettek be.

Az utóbbi hetekben ugyan több demonstráció is volt az országban, de a szombati tiltakozókhoz ezúttal csatlakozott a legnagyobb tunéziai szakszervezet (UGTT) is. Az UGTT egyik vezetője elmondta: a megmozdulással riadót akarnak fújni, hogy megvédjék a forradalom vívmányait.

Január 16-án kezdődtek tiltakozások Tunéziában, az emberek az egyre romló gazdasági helyzet és a koronavírus-járvány terjedése okozta válság miatt vonultak az utcákra. A hetek során azután egyre nagyobb figyelem kezdett összpontosulni a tüntetőkkel szembeni rendőri túlkapásokra, az őrizetbe vettekkel szembeni állítólagos jogsértésekre, amelyek vádját a belügyminisztérium tagadja.

A tüntetők a kormánykoalícióban részt vevő mérsékelt iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) elleni szlogeneket skandáltak, és felidézték az arab tavasz jelmondatait is.

A demonstrációt Sokri Belaid tunéziai ellenzéki vezető meggyilkolásának évfordulójára időzítették. Sokri Belaidot egy radikális iszlamista ölte meg 2013-ban, halála akkoriban komoly tiltakozó hullámot indított el az országban.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik