Nagyvilág koronavírus

Erőteljes a brit Covid-mutáció jelenléte Pozsonyban

A minta ugyan kicsi volt, de a szakértők szerint reprezentatív.

Erőteljesen jelen van a koronavírus brit mutációja a szlovák fővárosban – írja az Új Szó. A 27 minta 85 százalékában volt jelen a mutáció és bár a minta kicsi volt, a szakértők szerint reprezentálja az egyes társadalmi csoportokat.

Pozsonyban a hétvégi tesztelés után elrendelték, hogy vizsgáljanak felül minden, a magisztrátus által felállított mintavételi helyen begyűjtött pozitív mintát. Ezeken a PCR-, majd a brit mutáció kimutatására alkalmas speciális tesztet is elvégezték.

A tesztelőállomásokon csaknem 50 pozitív mintát találtak, az érintetteknek felajánlották a PCR-tesztelést. A lehetőséggel 28-an éltek, de egyiküknél kiderült, hogy az antigén teszt fals pozitív eredményt mutatott. A maradék 27 mintából 23-ban viszont kimutatták a koronavírus szokásosnál gyorsabban terjedő változatát.

A pozsonyi városháza elismerte, hogy a minta nem nagy, de a tesztalanyokat más-más időpontokban és más-más városrészekben tesztelték, ezért nem származhatnak egyetlen potenciális gócpontból. Ezen kívül a tesztalanyok különböző korosztályokhoz tartoztak.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik