Nagyvilág koronavírus

Franciaországban nem lesz lezárás

Franciaországban az egészségügyi helyzet jelenleg nem indokol egy harmadik általános karantént – jelentette ki csütörtökön Jean Castex miniszterelnök a koronavírus-járványról tartott heti sajtótájékoztatóján.

A kormányfő ugyanakkor jelezte, hogy a végrehajtó hatalom „nem fog habozni (a lezárással), amennyiben a járványügyi mutatók gyors és jelentős romlást mutatnak.

Egy újabb karantén csak végső esetben lehetséges (..) Nem azt a célt tűztük ki, hogy késleltetjük ezt a lehetőséget, hanem azt, hogy mindent megteszünk azért, hogy elkerüljük

– mondta Jean Castex, elismerve ugyanakkor, hogy a helyzet továbbra is rendkívül törékeny, miután a vírusnak a korábbinál fertőzőbb brit, dél-afrikai és brazil variánsai az újabb fertőzéseknek már 14 százalékát teszik ki, míg ez az arány egy hónappal ezelőtt csak 3,3 százalék volt.

A napi új esetek száma hetek óta átlagosan 20 ezren stagnál, átlagosan napi 1600 betegfelvétel történik a kórházakban, amelyek a miniszterelnök szerint nagyon magas számok, de két hete viszonylag stabilak.

Az intenzív ágyak 63 százalékán fekszenek koronavírusos fertőzöttek, így az ország egyes részein a héten már elhalasztották a nem sürgős műtétek tíz százalékát.

A vírushoz kapcsolható lakosonkénti halálozási arány Franciaországban az egyik legalacsonyabb Európában. A vírus terjedése nem emelkedett jelentősen, a pozitív tesztek aránya összességében stagnál (6,7 százalékon). Mindez az elmúlt hónapokban alkalmazott stratégia hatásaival magyarázható

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Jean Castex sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az otthoni munkavégzést nem használják ki eléggé a munkáltatók a járvány megfékezésére, s az év vége óta csökkent az otthonról dolgozók aránya.

Túl sok az olyan vállalat, ahol lehetséges lenne az otthoni munkavégzés, de nem használják vagy csak alig

– mondta a miniszterelnök, példamutatásra kérve közszférát.

A kormányfő megerősítette, hogy a jövő hét végéig minden idősotthonban élő megkapja a koronavírus-elleni oltás első dózisát, s azt is jelezte, hogy az AstraZeneca vakcinái érkezésének köszönhetően továbbgyorsulhat szombattól az oltási kampány, s újabb 1,7 millió regisztrációs helyet nyit meg a kormány az oltások első dózisára.

Az oltási kampány mostmár gyors ütemben zajlik

– hangsúlyozta a miniszterelnök. Átlagosan naponta 100 ezren vehetik fel az oltást.

Továbbra is az a cél, hogy minden 65 év feletti májusig, nyár végéig pedig minden francia megkapja az oltást

– mondta Jean Castex.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik