Nagyvilág

Super Mario Draghi mentheti meg Olaszországot

Fabio Frustaci / MTI / EPA SA/
Fabio Frustaci / MTI / EPA SA/
Az olasz államfő a zseniálisnak tartott bankárra bízza a kormányalakítást.

Olaszországban megbukott az eddigi kormánytöbbség, így Sergio Mattarella bejelentette, hogy két út maradt: egy másik kormány azonnali felállítása vagy előrehozott választásokat. Az államfő  szerdán várhatóan a Super Marióként emlegetett Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét kéri fel a kormányalakításra.

Mattarella szerint a sürgős lépéseket követelő járványhelyzetben teljes döntési joggal bíró kormány szükséges. Ez egy kampánnyal nem lenne lehetséges, ezért az összes párt  támogatását kérte egy szakértői kormány létrejöttéhez. Elemzők szerint Draghi már kész kormánylistával járul az államfő elé szerdán – írta az MTI.

Az államfő azzal indokolta döntését, hogy a parlament feloszlatása és a választások között 60 napnak kell eltelnie, 2018-ban pedig öt hónapig tartott, míg felállt a kormány. Elvetette, hogy Giuseppe Conte ügyvivő kormányfőként vezesse az országot a választásokig. Szerinte súlyos helyzetben súlyos döntésekre felhatalmazott csapat kell Olaszországnak.

A következő időszak sorsdöntő lesz a vírus elleni küzdelemben, amelyet vagy legyőzünk, vagy elsöpör bennünket.

Mattarella kiemelte a vakcinázási program hatékony folytatásának jelentőségét, felidézte, hogy március végén lejár az elbocsátások tavaly tavasz óta tartó befagyasztása, ami minél gyorsabb szociális védőprogram bevezetését igényli, áprilisban pedig be kell nyújtani az EU-nak a helyreállítási források felhasználási programját.

Az első elemzések a helyzet nagy vesztesének a jogászprofesszorból lett miniszterelnök Giuseppe Contét tartják, valamint az Öt Csillag Mozgalmat (M5S). A párt 2018-ban Contével került kormányra, először a jobboldali Ligával, majd 2019 szeptemberétől a baloldali Demokrata Párttal (PD). A kormányválságot Matteo Renzi január 13-án robbantotta ki pártja, az Élő Olaszország (IV) minisztereinek visszahívásával. Conte január 26-án mondott le. Az államfő, majd a képviselőház elnöke is próbálta egyben tartani a kormánytöbbséget, de minden egyeztetés eredménytelen volt.

A sajtókommentárok emlékeztettek, hogy Super Mario Draghi az EKB volt elnökeként már Európát is megmentette. Mint írták, Mario Draghi megbízatása korlátozott idejű lesz. Draghi lehet a következő államfő is, Mattarella utódja 2022-ben, így mandátuma egy évig tarthat. Vélemények szerint Mario Draghit a közvélemény és a politika is megfelelő embernek tartja a gazdasági-pénzügyi talpraállás biztosítására. Pártokon kívüliként kész gazdasági helyreállítási programot ad majd át a következő politikai kormánynak, ráadásul Draghit az EU is támogatja.

A felmérések szerint, ha most lennének a választások, a jobbközép könnyűszerrel győzne a kormányválságtól teljesen meggyengült eddigi kormányerők felett. Matteo Salvini közösségi oldalán reagált. az alkotmány első cikkét idézte, amely az ország sorsának   döntési jogát a népnek ítéli oda. Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke hozzátette, “az esetleges alacsony választási részvétel is jobb a választási jog megvonásánál”. Meloni következő lépésnek a Conte-kormány felelősségre vonását jelölte meg, mert a kabinet szerinte téves járványpolitikával félmillió vállalkozást döntött csődbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik