Nagyvilág

Csecsemőhalál a suceavai keresztelőn, felfüggesztik a papot

Politia Romana / Facebook
Politia Romana / Facebook
Románia háborog, az ortodox egyház Isten kifürkészhetetlen akaratáról beszél, a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz.

A Transindex szerint Romániában országos a felháborodás, miután Suceaván meghalt egy hathetes baba, egyre többen vetik föl, hogy az ortodox keresztelőkön ne nyomják víz alá a csecsemőket. Maguk a hívők indítottak petíciót, hogy alakítsák át a szertartás rendjét, a gyermekeket ne tegyék ki abszurd kockázatnak. Az ultrakonzervatív Ortodox.info portál az aláírókat és a „söpredék sajtót” bírálta ezért, azt írta, „a kisded egyenesen a Mennyországba ment”.

Paul Palencsar ortodox teológus a román Szabad Európának  azt mondta ugyanakkor, hogy

nem normális, hogy az egyház, amely az élet helye, a halál helyévé változzon, mint ahogyan Suceaván történt.

Az I. vagy II. századi apostoli kánon szerint valóban vízbe kellett meríteni azokat, akiket megkereszteltek, de ők felnőttként tudták, vissza kell tartani lélegzetüket. Erre a csecsemő nem képes és elég egy pillanatnyi figyelmetlenség. Az ortodox egyháznak vannak új irányelvei a keresztelésről, de sok pap nem alkalmazza ezeket – tette hozzá.

Vasile Banescu, a Román Ortodox Egyház szóvivője szintén  megerősítette, egy papnak a csecsemő egészségi állapotától függően kell döntenie, és akár el is hagyhatja a víz alá merítést, elég, ha a baba feje búbjára locsol egy kis vizet.

A tragédiát rögzítették a keresztelőt filmezők, a rendőrség kielemzi a felvételeket, így pontosan meg tudják állapítani, mi történt. A pap ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoznak. A hathetes csecsemő édesapja egy helyi lapnak érthetetlennek nevezte, hogy a suceavai pap háromszor merítette víz alá gyermekét, noha sírt, vér folyt az orrából.

Ha látod, hogy a gyermeknek nyitva a szája és sír, akkor nem meríted teljesen a víz alá, hát nem?

A szertartást végző pap nem nyilatkozott a sajtónak a csecsemő haláláról, de Suceava Megyei Kórház szóvivője azt mondta, folyadék volt a csecsemő tüdején. Erról a suceavai esperes azt mondta, nem biztos, hogy vizet nyelt, az orvosok folyadékról beszélnek, tejről is szó lehetett. A belső vizsgálat előtt várják a nyomozás eredményeit. Az espresnek a  keresztelő pap azt mondta, hogy a babának voltak életjelei.

Az egyedüli probléma, amiről tudott a pap, hogy a baba koraszülött volt

– tette hozzá, majd elismerte, lehet, változtatni kell a keresztelés procedúráján, hogy megelőzzék „a további nemkívánatos incidenseket”.

A suceavai érsekség Isten kifürkészhetetlen akaratáról írt, amikor közleményben fejezte ki fájdalmát a kisded halála miatt. Felvette a kapcsolatot a keresztelést végző pappal és az érintettekkel, hogy megállapítsák a tragédia körülményeit. Az ügyben indított vizsgálat végéig felfüggesztik a papi szolgálat alól az ortodox pópát.

Kapcsolódó
Felfüggesztettek egy orosz papot, aki egészen brutálisan keresztelt meg egy gyereket
Az esetről videó készült. A gyerek nem csak lelki, testi sérüléseket is elszenvedett.

A Transindex több hasonló tragédiát említ meg az elmúlt évekből, megjegyezve, csak a jéghegy csúcsa, amiről a sajtó tudomást szerzett, és egyetlen olyan ügyet sem találtak, ahol a papot elítélték volna. Egyre több ortodox szülő utasítja vissza a vízbemerítéses keresztelést, a közösségi média zárt csoportjaiban osztják meg az információt, hol szolgál olyan pap, aki ahhoz nem ragaszkodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik