Nagyvilág

Moszkva: elindult a tárgyalás Navalnij három és fél éves börtönbüntetéséről

A moszkvai városi bíróságon tartott tárgyaláson vizsgálják meg kedden a szövetségi börtönhatóság indítványát, mely letöltendő börtönbüntetésre változtatná Alekszej Navalnij felfüggesztett büntetését.

Az orosz állami hírügynökség szerint a nagy médiaérdeklődés miatt helyezték át a tárgyalást a Moszkvai Városi Bíróság épületébe, mert az eredeti helyszínen nem volt elegendő a hely az újságíróknak.

Alekszej Navalnijt, Vlagyimir Putyin elnök legismertebb kritikusát január 17-én tartóztatták le az orosz határon, miután visszatért Németországból, ahol az oroszországi idegméreg-mérgezése után kezelték. Navalnij azzal vádolja Putyint, hogy ő rendelte a meggyilkolását, ám ezt a Kreml tagadja.

A tárgyalóteremben Navalnijt egy üvegketrecben helyezték el. Az eljárás megkezdése előtt megdicsérte a feleségét, akit hétfőn megbírságoltak, mert részt vett a szabadon bocsátását követelő tüntetésen.

Azt mondták, hogy súlyosan megsértetted a közrendet, és rossz lány voltál. Büszke vagyok rád

– mondta Navalnij a mikrofonon keresztül.

A Reuters szerint a tárgyalás idején az épületen kívül a rohamrendőrök ismét keményen léptek fel a Navalnij mellett tüntetők ellen, mintegy 60 demonstrálót vettek őrizetbe.

Az állami börtönhatóság az úgynevezett Yves Rocher-ügyben sikkasztással vádolta Navalnijt, és most a korábban mérsékelt büntetést változtatná három és fél éves börtönre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik