Nagyvilág koronavírus

Csak 65 éven aluliaknak ajánlják az AstraZeneca-vakcinát Franciaországban

Jakub Porzycki/NurPhoto/AFP
Jakub Porzycki/NurPhoto/AFP

Engedélyezték kedden az illetékes francia hatóságok az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását, de csak 65 éven aluliaknak ajánlják, miután más korcsoportoknál nincs elég adat a hatékonyságának megítélésére, jelezte a francia egészségügyi főhatóság (HAS).

Ez a harmadik koronavírus-elleni vakcina, amely forgalomba kerülhet Franciaországban, írja az MTI.

Hiányoznak a 65 évnél idősebb páciensekre vonatkozó adatok. Ezek a következő hetekben érkeznek meg. Addig a használatát a 65 évnél fiatalabbaknak ajánljuk. Az ajánlást felülvizsgáljuk a kiegészítő klinikai adatok függvényében, amelyeket hamarosan megkaphatunk

– mondta sajtótájékoztatóján Dominique Le Guludec, a hatóság vezetője. Az illetékes vezető kiemelte, hogy az AstraZeneca vakcinája „nagyon könnyen kezelhető, nagyon hasonlóan az influenza-elleni oltáshoz, s ezért a hatóság ajánlása szerit gyógyszerészek s szülésznők is beadhatják, nem kizárólag csak ápolók vagy orvosok”.

Az oltóanyag normál hűtőszekrényben, kettő és nyolc Celsius-fok között tárolható, szállítható és alkalmazható a gyártástól számított legalább hat hónapon keresztül.

A HAS véleményét még a kormánynak is jóvá kell hagynia. Amennyiben ez valószínűsíthetően megtörténik, Franciaország Németországhoz, Svédországhoz, Lengyelországhoz és Olaszországhoz hasonlóan nem javasolja az idősebb korosztály számára ezt az oltást, ellentétben az Európai Gyógyszerügynökség véleményével.

A HAS tudatta, hogy az ajánlás nem jelenti azt, hogy az oltóanyag nem hatékony az idősebb korosztály számára, csak a hatóság egyszerűen nem tud a rendelkezésre álló adatok alapján a kérdésben állást foglalni.

A HAS szerint az AstraZeneca vakcináját két kiemelt csoport fogja megkapni. Egyrészt az egészségügyi és a szociális dolgozók, mert „ők vannak a frontvonalban és ezáltal rendkívüli módon ki vannak téve” a vírus hatásainak, másrészt az 50 és 65 év közötti korosztály.

A hatóság arra számít, hogy Franciaország 10 millió adagot kap a következő három hónapban az AstraZeneca-vakcinából, és így további 5 millió francia veheti fel az oltást. A jelenlegi oltási menetrend szerint a francia kormány február végéig 2,5 millió ember beoltását tervezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik