Nagyvilág koronavírus

Úgy szaporodnak a mexikói rezervátum állatai a koronavírus alatt, mint még soha

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Ritka récés zsiráfnak, elefántoknak és számos veszélyeztetett fajnak születtek utódjai egy mexikói vadrezervátumban a koronavírus-járvány közepette – írja az MTI.

A Puebla szövetségi államban lévő rezervátum zárva tart a látogatók előtt a pandémia miatt, ám az állatszaporulat soha nem tapasztalt mértékben nőtt. Franck Camacho, a Mexikóvárostól mintegy 150 kilométerre fekvő Valsequillóban lévő Afrika Rezervátum igazgatója azonban nemcsak a látogatók hiányának, az állatok háborítatlanságának tulajdonítja a hirtelen megugrott születési számot.

Nálunk az állatok úgy élnek, mint élőhelyeiken, de betegségek és orvvadászok általi fenyegetettség nélkül

– magyarázza.

Az állatok “nem tudnak semmit a járványól, a vírusról, arról, mi folyik a rezervátumon kívül. Nem csökkentettük gondozásuk minőségét. Számukra az élet teljesen normális mederben folyik” – tette hozzá.

A járvány miatti kötelező lezárás azonban hatással van a rezervátum pénzügyeire, mivel állami támogatásból él, de költségvetésüket projektek elhalasztásából pótolják.

A 830 hektáros parkban mintegy félezer faj 5741 egyede él a kicsiny pillangóktól kezdve az afrikai és ázsiai elefántokig és a vízilovakig. “Sok állat decemberben kezdi világra hozni kölykeit, és ez az időszak májusban, júniusban fejeződik be. A récés zsiráf, amely a faj egyik legritkább alfaja, szeptember 13-án született, akkor 1,53 méter magas volt. Négy hónappal később már 2,6 méteres nőtt és elérheti majd a 4,5 métert” – mondta Camacho.

Kiemelt kép: A debreceni állatkert két és félhetes recés zsiráfcsikója (Giraffa camelopardalis reticulata) a sajtóbemutató napján, 2019. március 20-án. A recés zsiráf a zsiráf egyik alfaja, Szomáliában, Etiópiában és Kenyában él természetes környezetben. MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik