Nagyvilág

A QAnon hívők már ott tartanak, hogy Greta Thunberg is ott volt a Capitolium ostrománál

Finnbarr Webster / Contributor / Getty Images
Finnbarr Webster / Contributor / Getty Images
Ő az egyik leggyakrabban képernyőre kerülő zavargó. Állítólag.

Bár lassan egy hónap eltelt már azóta, továbbra is bőven szolgáltat témát az amerikai közvéleménynek a Capitolium ostroma. Az incidens során a vereségébe beletörődni képtelen Donald Trump felhergelte az általa gründolt demonstrációra összegyűlt híveit, akik nem sokkal később erőszakkal behatoltak az amerikai törvényhozás épületébe. Az ostrom során, illetve az események következtében négy tüntető és egy rendőr vesztette életét.

A zavargás központi figurái a QAnon nevű, rövid idő alatt hihetetlen ívet befutó összeesküvés-elmélet hívei voltak, akik bár roppant csalódottak, amiért „elmaradt a vihar”, és Joe Biden a börtön helyett az Ovális Irodában kötött ki, továbbra sem állnak le a képtelenebbnél képtelenebb teóriákkal, hogy azokkal a maguk igazát védjék.

Ehhez kapcsolódik az az elmélet, amely szerint a köztudatban Donald Trump egyik legnagyobb kritikusaként számon tartott svéd környezetvédelmi aktivista, a 18 éves Greta Thunberg is részt vett a Capitolium ostromában.

Az elméletet egy Twitter-felhasználó rakta ki a közösségi oldalára, itt szúrta ki a Ladbible. A poszt szerint egy egyetemi csoportban az egyik hallgató kezdett heves konspirálásba, mely szerint Thunberg aktivista szerepvállalása csak álca, amellyel a szélsőjobboldali elköteleződését palástolja, és január 6-án ő maga is ott volt a Capitoliumban. Mindezek bizonyítására egy fotó is előkerült:

Win McNamee / Staff / Getty Images

Az elmélet szerint a képen a QAnon Sámán balján látható személy nem más, mint Greta Thunberg, akinek nem sikerült túl jól álcáznia magát a lázadás során.

Nehéz persze eldönteni, hogy az egész agymenés nem csak egy vicc-e, de abból kiindulva, hogy a QAnon híveinek alapállása az volt, hogy Amerikát demokrata politikusoknak álcázott sátánista pedofilok uralják, akiket Trump hivatott legyőzni, már nem lehetünk biztosak semmiben.

A Thunbergnek nevezett férfit egyébként az FBI egy marylandi marketing ügynökség alkalmazottjaként azonosította. A történtek után a férfit elbocsátotta a munkahelye azzal az indokkal, hogy bár elkötelezettek a szólásszabadság mellett, bűncselekmények elkövetőit nem tűrik meg a soraikban.

Greta Thunberg legutóbb akkor nyilvánult meg az amerikai belpolitikával kapcsolatban, amikor nyugalomra intette a szavazatszámlálást leállítani akaró Trumpot, és azt tanácsolta neki, hogy inkább nézzen meg egy filmet a barátaival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik