Nagyvilág koronavírus

Tovább gyűri egymást az AstraZeneca és az Európai Bizottság a túl kevés oltóanyag miatt

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Egyre feszültebb a viszony az Európai Bizottság és az AstraZeneca gyógyszergyártó cég között, miután a cég jelezte, a korábban ígért mennyiségnek csak a negyedét tudja szállítani az EU-nak a vakcinából az első negyedévben. A cég vezére azt mondta, hogy nagyjából két hónapos lemaradásban vannak egy hollandiai és belgiumi gyártási probléma miatt.

Tegnap este újra leültek egyeztetni a felek, de nem jutottak abban előre, hogy pontosan mikor és mennyi oltóanyag érkezik a gyárból.

A cég vezérigazgatója köti az ebet a karóhoz, úgy fogalmaz, hogy csak ígéretet tettek az EU felé, de konkrét szerződés erre vonatkozóan nincs.

Brüsszel ezt elfogadhatatlannak tartja, Sztella Kiriákidisz egészségügyi biztos szerdai sajtótájékoztatóján pedig hangsúlyozta, hogy a szerződés szerint a cégnek négy üzemből kell az oltóanyagot kiszállítania, ebből kettő Nagy-Britanniában van, két másik pedig Belgiumban – írja a hvg.hu.

Az EU tavaly több mint 300 millió euró támogatást ítélt meg a cégnek a vakcina kifejlesztésére és a tömeggyártás elősegítésére.

Sajnáljuk, hogy a szállítási ütemezés továbbra sem egyértelmű, és világos tervet kérünk az AstraZenecától az első negyedévre lefoglalt oltóanyag-mennyiség gyors szállítására – írta az uniós biztos.

A cég pedig egy rövid közleményt adott ki a tegnapi késői egyeztetés után, amelyben az áll, hogy „Pascal Soriot, vállalatunk vezérigazgatója örömmel vett részt az EU Vakcina operatív törzsének tegnap esti találkozóján. Konstruktív és nyílt megbeszélést folytattunk az oltóanyag-termelés felgyorsításának összetett folyamatáról és az előttünk álló kihívásokról. Elköteleztük magunkat a még szorosabb együttműködés mellett, hogy közösen alakítsuk ki az oltóanyagunk elkövetkező hónapokban történő szállításának menetrendjét, mivel továbbra is az a célunk, hogy a világjárvány idején több millió európai polgár számára tegyük elérhetővé önköltségi áron a vakcinát.”

Az Európai Gyógyszerügynökség holnap dönt arról, hogy engedélyezi-e a vakcinát az EU-ban.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik