Nagyvilág koronavírus

Portugáliában annyira lesújtó a járványhelyzet, hogy egészségügyi dolgozókat kérnek az EU-tól

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
Portugáliában egyre tragikusabbak a járványadatok: keddre 291-en haltak meg egy nap alatt a koronavírus-fertőzés miatt, ami újabb rekord. Az ország egészségügyi minisztere egészségügyi szakembereket kér segítségül európai országoktól, írja az MTI.

Ugyancsak hétfőről keddre 10 765 újabb koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel Portugáliában. A járvány miatt eddig már 11 012-en vesztették életüket a 10,5 millió lakosú ibériai országban. Jelenleg lakosságarányosan Portugáliában a legtragikusabb a világon a járvány hétnapos átlaghalálozási mutatója.

Marta Temido egészségügyi miniszter segítséget kért az Európai Uniótól. Utalt arra, hogy a betegek átszállítása más tagországokba Portugália esetében nem igazán megoldás az ország földrajzi fekvése miatt, mivel az unió peremén van. Ehelyett egészségügyi dolgozókat kér Lisszabon.

Temido a portugál köztévében elmondta, hogy bár a kórházakra nagy nyomás nehezedik, vannak még szabad ágyak, viszont személyzetből egyre súlyosabb a hiány.

A kérés ugyanakkor – mint az AP megjegyezte – nehezen teljesíthető, mivel a többi 26 tagállam mindegyike maga is küzd a járvány súlyos következményeivel, ráadásul a korábbinál agresszívebben fertőző vírusváltozatok miatt a helyzet tovább romlott, vagy rosszabbodással fenyeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik