Nagyvilág

Az amerikai kasszakulcs először egy nő kezében

Kevin Dietsch / MTI / EPA / Pool
Kevin Dietsch / MTI / EPA / Pool
74 évesen ezzel másodszor írt történelmet Janet Yellen.

Jóváhagyta a Joe Biden által pénzügyminiszternek jelölt Janet Yellen kinevezését az amerikai szenátus. Az MTI emlékeztet rá, a 74 éves Janet Yellen ezzel másodjára írt történelmet: személyében 2014-ben először került nő a jegybank szerepét betöltő Fed, most pedig az amerikai pénzügyminisztérium élére.

A szenátus erős kétpárti többséggel, 84-15 arányban szavazott neki  bizalmat.

A nemmel szavazók – kivétel nélkül republikánusok – azzal indokolták döntésüket, hogy aggódnak a múlt héten beiktatott Joe Biden gazdaságösztönző csomagterve, a tervezett adóemelések és kiadások miatt, mert azok növelhetik az államadósságot.

A Yellent támogató 34 republikánus szenátor közül viszont többen együttműködést ígértek fiskális kérdésekben. Yellen kulcsszerepet fog játszani a kongresszussal folytatandó egyeztetéseken, Joe Biden gazdaságösztönző tervei elfogadtatásában.

Az elnök megpróbálja meggyőzni a kongresszust, hogy emelje a társasági adó kulcsát 21-ről 28 százalékra, növelje az évi 400 ezer dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkező amerikaiak adóterheit. Janet Yellen már szenátusi meghallgatásán figyelmeztetett rá, hogy  emelni kell a minimálbért, és bátran lépni, különben a koronavírus-járvány egy hosszabb és fájdalmasabb recessziót okoz.

Jelezte, hivatalba lépése után felülvizsgálja a pénzügyminisztérium által irányított, a Donald Trump kormányzata alatt jelentősen megszigorított pénzügyi szankciós politikát. A Forbes olyan tapasztalt válságkezelőként, mérsékelt közgazdászként jellemzi, aki közismerten jó viszonyban volt Barack Obamával, és akit még Donald Trump is elismert, legalábbis szóban.

A magazin szerint Yellen karrierje ötven éve alatt gyorsan jutott fel a ranglétrán, de egy lépcsőt sem hagyott ki. Az írták, Joe Biden választása praktikus, mert tapasztalt válságkezelőt választ maga mellé, de szimbolikus is, hiszen az új elnök nagy hangsúlyt fektet arra, hogy sok nő legyen a kabinetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik