Fairfax Media / Getty Images
Nagyvilág

A rejtélyes ázsiai drogbáró, aki egy éjszaka alatt milliárdokat játszott el

A világtörténelem legnagyobb drogszindikátusát vezette, mégis sikerült szinte teljesen névtelennek maradnia.

Pénteken Amszterdamban letartóztattak egy kínai származású kanadai bűnözőt, akinek nevét ugyan a világon szinte sehol sem ismerték, mégis az első számú célpontja volt egy példátlan méretű nemzetközi rendőrségi akciónak. Ő a rejtélyes Tse Chi Lop, akit egy szinten emlegetnek a híres mexikói drogbáróval, El Chapóval, és Pablo Escobarhoz, a legendás kolumbiai kokainbáróhoz hasonlítják.

Szakértők elmondása szerint a drogbáró forradalmasította a metamfetamin üzletet Délkelet-Ázsiában, a gyártástól egészen a terjesztésig, és éveken át vezette a világ legnagyobb drogszindikátusát, ami pár év alatt soha nem látott gyorsasággal letarolta, és mostanra szinte teljesen egészében uralja a térség illegális metamfetamin piacát. Ahogy Jeremy Douglas, az ENSZ drogellenes hivatalának (UNODC) délkelet-ázsiai vezetője mondta a The Globe and Mail című kanadai lapnak:

Azt csinálta a drogüzlettel, amit az Uber a személyszállítással, vagy a Netflix a mozival. Ez a fickó látott egy lehetőséget, megragadta, és forradalmat csinált.

Míg a közép- és dél-amerikai drogbárók nevét az egész világon ismerték, Tse Chi Lop nevével nem lehetett találkozni a sajtóban, és nagyon keveset lehet tudni róla. Ami nyilvánosságra került, az nagyrészt a Reuters brit hírügynökség délkelet-ázsiai tudósítójának Tom Allardnak köszönhető, aki több mint egy évig tartó nyomozás után tett közzé róla és szervezetéről egy hosszabb oknyomozó cikket 2019 őszén.

Briliáns bűnözőktől tanult

Tse 1963-ban született a kínai Kanton (Kuangtung) tartományban, és a kínai kulturális forradalom alatt nőtt fel, majd csatlakozott a Kanton (Kuangcsou) városában működő, a Vörös Gárda egykori tagjai által alapított Big Circle Gang bűnszervezethez. Később egy ideig Hongkongban élt, majd 1988-ben érkezett meg a kanadai Torontóba, ahol megalapozta drogbárói karrierjét.

A kanadai városban a Big Circle Boys nevű bűnszervezet tagjaként tevékenykedett, amely olyan jól szervezetten működött, hogy még az ellenük nyomozó rendőrök is ámulattal tekintettek rájuk.

Nagyon sokan közülük briliáns bűnözők voltak

mondta a szervezetről egy amerikai szenátusi bizottság előtt tartott tanúvallomásában egy torontói nyomozó.

A fegyveres rablásokra, hitelkártya-hamisításokra és heroincsempészetre szakosodott szervezet az utóbbiban annyira jó volt, hogy a heroin ára 1990 és 1992 között több mint negyven százalékkal csökkent Torontóban, és 2003-ra a Big Circle Boys csempészte a legtöbb heroint az Egyesült Államokba Délkelet-Ázsiából.

Az Egyesült Államokban 1998-ban vádat emeltek heroin-csempészet miatt Tse ellen, aki bűnösnek vallotta magát, és bár életfogytig tartó börtönbüntetés veszélye lebegett a feje felett, végül csak kilenc évig tartó börtönbüntetésre ítélték, miután megbánást tanúsított, és vállalta, hogy jó útra tér. Az ítéletről nem lehet sokat tudni, mert a per bírósági iratait titkosították.

Végül 2006-ban szabadult az Ohio államban található börtönéből, és visszatért Kanadába, ahol a rendőrség gyanúja szerint „ott folytatta, ahol abbahagyta”, azonnal visszatért a drogcsempészet világába. Pár évvel később már főleg Hongkongban élt, és a hatóságok szerint a 2010-es évek elejére egy olyan „megaszindikátus” vezetője lett, ami mostanra szinte teljesen uralja a délkelet-ázsiai methamfetamin piacot. És egyben egy példátlan nagyságú nemzetközi rendőrségi nyomozás elsőszámú célpontjává vált.

Az ausztrál szövetségi rendőrség (AFP) 2013-ban kezdte el megfigyelni Tsét, miután egy melbourne-i drogbanda két évvel korábban elkezdődött megfigyelése közben a radarjukra került. Az AFP nyomozói a Reutersnek elmondták, hogy az első ránézésre átlagos középkorú kínai családapának tűnő férfi szórta a pénzt.

Az ügynökök elmondása szerint „thai kickboxereket” alkalmazott testőrként, akik mindenhova elkísérték, minden évben pazar születésnapi bulikat szervezett ötcsillagos szállodákban, ahova magángéppel vitte családtagjait és barátait, és nagyon szerette a szerencsejátékokat. Egy magas rangú AFP-ügynök elmondása szerint egy este hatvanmillió eurót (mai árfolyamon 21,4 milliárd forint) veszített egy makaói kaszinóban.

Az ellene indított nyomozás alatt az ausztrál hatóságok egyre biztosabbá váltak abban, hogy jelentős szerepet játszik az Ausztráliába irányuló meth és heroincsempészetben. A hatóságok azonban csak 2016 végén kezdték el igazán felderíteni, hogy Délkelet-Ázsia legnagyobb drogcsempészbandáját vezeti Tse, miután a mianmari Rangon város repülőterén teljesen véletlenül elfogták egyik csempészét, akinek telefonjában „információs kincsesbarlangra” bukkantak.

Handout / AUSTRALIAN FEDERAL POLICE / AFP Az ausztrál szövetségi rendőrség által 2017. április 5-én közzétett képen az ország területén lefoglalt metamfetamint szedik ki padlódeszkából

A Vállalat

Ekkor derült ki, hogy szerte Ázsiába és Ausztráliába nem több különböző bűnszervezet szállítja a főleg a mianmari Arany Háromszögben előállított metamfetamint, hanem egy nagy „megaszindikátus”, amit a tagjai csak „A Vállalatnak” neveznek. A hatóságok a Sam Gor nevet adták neki, Tse egyik beceneve (Harmadik Fiútestvér) után, és minden idők legnagyobb nemzetközi akcióját indították el felszámolására, amiben az AFP vezetése mellett több mint húsz, ázsiai, európai és észak-amerikai ügynökség dolgozott.

A Sam Gor több bűnszervezet együttműködéséből jött létre. Köztük van Tse triádja, a Big Circle Gang valamint a három legnagyobb hongkongi és makaói tirád, amelyek a kilencvenes években még véres bandaháborúkat vívtak egymással, de a metamfetamin-csempészetben rejlő hatalmas pénz ígérete miatt félretették ellentéteiket, és a nagy profit érdekében összeálltak. A szervezet számára a 2010-es évek elején jött a nagy lehetőség, amikor a kínai hatóságok elkezdték felszámolni a kínai metgyártókat, és a drogtermelés a mianmari Arany Háromszögbe tevődött át, ahol Tse jó kapcsolatokkal rendelkezett.

A szervezet Jeremy Douglas, az ENSZ drogellenes hivatalának (UNODC) délkelet-ázsiai vezetőjének elmondása szerint „a valaha készített legjobb metamfetamint” állítják elő Mianmarban, a Kínával, Laosszal és Thaifölddel határos, különböző, drogtermelésből élő lázadó fegyveres csoportok által uralt Shan államban. Egy magas rangú kínai drogellenes tisztségviselő pedig a Reutersnek elmondta, az ottani „szuperlaboratóriumokban” a „világ legtisztább kristálymetjét” készítik. Douglas állítása szerint ebben szerepet játszik az is, hogy a világ legjobb vegyészeit alkalmazzák.

A drogellenes tisztségviselők elmondása szerint a közép- és dél-amerikai drogkartelleknél jóval kifinomultabban működő, elképesztően gazdag és fegyelmezett Sam Gor olyan összetett és profin irányított ellátási láncot működtet, amit még az Apple is megirigyelhet, és „elképesztő hatalommal rendelkezik”. A szervezet Kínában szerzi be a drog előállításához szükséges alapanyagokat, amiket aztán a Shan államban található laboratóriumokhoz szállítanak, majd a kész kábítószert onnan viszik szét a délkelet-ázsiai országokba, Ausztráliába, Japánba vagy Dél-Korába.

Az UNODC elemzése szerint a szervezet háromszáz tonna metet termel egy évben, és 2018-ban a becslésük szerint legalább nyolcmilliárd dollár (2300 milliárd forint), de az is lehet, hogy 17,7 milliárd dollár (5200 milliárd forint) bevételük volt, és a helyi nagybani piac 40-70 százaléka az övék.

És hiába fognak el a hatóságok olykor igazán hatalmas szállítmányokat, a Sam Gor azt alig érzi meg, és még úgy is profitot termelnek, ha nagyobb mennyiséget vesztenek el. Ahogy egy kínai drogellenes tisztségviselő mondta a Reutersnek:

Ha elveszítenek tíz tonnát, és egy átmegy, még mindig profitot termelnek. Megengedhetik maguknak a kudarcot. Nem számít nekik.

Lefejezték

A Reuters 2019-es cikke szerint a szervezet vezetőjének tartott Tse már akkor is tudta, hogy a hatóságok nyomoznak utána, és igyekezett kerülni a feltűnést, de a drogüzletet továbbra is a kezében tartotta. Majd 2019-ben, miután megtudta, hogy nemzetközi hajtóvadászatot indítottak ellene, a Reuters értesülései szerint Tajvanban bújt el. Kína és Ausztrália hiába adott ki letartóztatási parancsot ellene, egyik országnak sincsen kiadatási egyezménye Tajvannal, így nem tudták elérni, hogy őrizetbe vegyék.

Tse végül az amszterdami Schiphol repülőtéren tartóztatták le a holland hatóságok, és az ausztrál rendőrség közölte, hogy így már tudják kérvényezni kiadatását, és ausztrál bíróság elé tudják majd állítani. Azt nem közölték, hogy pontosan milyen vádakat terveznek emelni ellene, de legalább 13, Ausztráliába érkezett drogszállítmányhoz tudják kötni a nevét.

Hogy letartóztatás milyen hatással lesz a Sam Gor működésére, még kérdéses. A Reuters információi szerint a szindikátus tevékenységére nem volt jelentős hatással az, hogy tavaly Tse rejtőzködött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.