Nagyvilág europoli

Nagy volt az összhang Biden és Macron között

Ludovic Marin / MTI / EPA / Pool
Ludovic Marin / MTI / EPA / Pool
Az amerikai elnök elsőként a francia államfővel egyeztetett az EU-tagok vezetői közül.

A két államfő között „nagy a véleményegyezés” sok jelentős kérdésben – írja az MTI a francia elnöki hivatal éjszaka kiadott közleménye alapján. Az Élysée-palota kiemelte, az Európai Unió tagállamainak vezetői közül Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztetett elsőként telefonon Joe Biden amerikai elnök.

A francia elnöki hivatal szerint Biden és Macron kész együttműködni a közel-keleti béke és az iráni atomprogram ügyében is. Macron környezetéből úgy nyilatkoztak, hogy a két elnök mintegy egy órát beszélt egymással angol nyelven.

A Fehér Ház közölte, Joe Biden arról is biztosította Emmanuel Macront, hogy Washington szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait „legrégebbi szövetségesével”, Franciaországgal, megerősítené a transzatlanti kapcsolatokat a NATO-n keresztül, valamint az Egyesült Államok partnerségét az Európai Unióval.

Biden és Macron abban is egyetértett, hogy együtt kell működni a Covid-19 és a klímaváltozás elleni harcban, illetve a világgazdaság talpra állításában, tudatta a Fehér Ház. Az Élysée megjegyezte, hogy a két elnök „nagyon szoros” kapcsolatban lesz a következő hetekben, de a árvány miatt személyes találkozó nem lesz. Szerdai beiktatása óta Biden elnök Justin Trudeau kanadai kormányfővel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyalt telefonon.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik