Nagyvilág koronavírus

A súlyos járványhelyzet ellenére megtartják az elnökválasztást Portugáliában

Súlyos koronavírus-járvány közepette kezdődött meg vasárnap az elnökválasztás Portugáliában, felmérések szerint borítékolható a hivatalban lévő államfő, a jobbközép politikát követő Marcelo Rebelo de Sousa győzelme.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint nyolc órakor nyíltak meg, és este hétkor zárnak. Több mint kilencmillió szavazásra jogosult adhatja le a voksát, öt évre választja meg az ország következő államfőjét.

Heten indultak az elnökválasztáson, köztük a hivatalban lévő államfő, a jobbközép irányvonalat követő Szociáldemokrata Pártból való – párttagságát elnöksége idejére felfüggesztő – Marcelo Rebelo de Sousa, akinek a közvélemény-kutatások szerint olyan magas, hetven százalék körüli a támogatottsága, hogy szinte biztosra vehető, hogy már az első fordulóban nyer, megszerzi ehhez a szavazatok több mint felét. A 72 éves államfő, egykori tekintélyes alkotmányjogász ciklusa idején mindvégig hatvan százaléknál magasabb népszerűségnek örvendett.

Az elnökválasztás súlyos járványhelyzet közepette zajlik, felfutásban van a koronavírussal fertőzöttek száma. A szavazás előtti napon mind a fertőzöttek, mind a halálesetek számában napi rekordot mértek. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a 10,3 millió lakosú Portugáliában a járvány kezdete óta 624 469 ember kapta el a fertőzést, és 10 194-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

A járvány karácsony óta gyorsult fel, amikor négy napra enyhítettek a gyülekezési és mozgási korlátozásokon. Ennek következtében megugrott a kórházakban kezeltek száma, és a hatóságok kénytelenek voltak ismét szigorú járványügyi szigorításokat bevezetni.

A súlyos járvány miatt a hatóságok több intézkedést hoztak, hogy a szavazás ne rontson a helyzeten, de egy napra feloldották a mozgási korlátozásokat. A gyülekezésekre vonatkozó szigorú korlátozások miatt eleve a választási hadjárat idején sem voltak kampányrendezvények. Elemzők arra számítanak, hogy a járvány miatt alacsony lesz a részvétel a vasárnap elnökválasztáson.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik