Nagyvilág

Január végére lehet meg az AstraZeneca-vakcina EU-s engedélye

Január utolsó hetének végén adhat ki az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazási engedélyt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen közösen kidolgozott oltóanyagra – mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn közegészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina megjelenése „érezhető változással”, az oltóanyag-ellátás számottevő javulásával jár majd.  „Pontos számokról még nem lehet beszélni, de az tudható, hogy a  tömeggyártás az engedélyeztetési eljárás előtt beindult, így az engedély kiadásával együtt jelentős mennyiségben áll majd rendelkezésre az új vakcina” – mondta a miniszter.

Mint mondta, Németországban még tetőzik a járvány második hulláma, de már javul a helyzet.

Kiemelt kép: Egy férfit beoltanak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagával az angliai Newcastle oltóközpontjában 2021. január 11-én. Ez a hét új oltóközpont egyike, amelyek ezen a napon nyíltak meg Angliában a vakcinák tömeges beadására. A felirat arra figyelmeztet, hogy csak előzetes jelentkezés alapján fogadják a pácienseket. MTI/AP/Scott Heppell

Ajánlott videó

Olvasói sztorik