Nagyvilág

Cihanouszkaja újabb szankciókat követel Lukasenkával szemben

További nyugati szankciókat követelt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kormányzatával szemben Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető pénteken észtországi látogatása során.

A Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki szerint a szankciós listákra a bíráknak és a belügyi különleges alakulatok (OMON) embereinek, illetve a családtagjaiknak is fel kell kerülniük.

A nap folyamán a minszki kormányzati épület előtt egy 35 éves férfi próbálta felgyújtani magát, de a biztonságiak eloltották a lángokat. Az egészségügyi tárca közlése szerint a férfit testének több mint felén égési sérülésekkel kórházba szállították. Tettének indítéka egyelőre nem ismert.

A Vjaszna nevű emberi jogi szervezet szerint a fővárosban tartott csütörtök esti tüntetéseken 18 embert állítottak elő a hatóságok.

A rezsim mindezen kegyetlensége, elnyomása és erőszakossága ellenére az emberek nem fogják feladni

– hangoztatta Cihanouszkaja a történtekre reagálva.

A változás, tisztelet és méltóság iránti akarat töretlen

– mondta az ellenzéki.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék ugyanakkor csalásra hivatkozva Cihanouszkaját tartja a választás valódi győztesének.

Az azóta tartó hét végi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett valamifajta alkotmányreformot ígért. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, s a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Lukasenkát számos nyugati ország, és az EU sem ismeri el törvényes államfőnek és célzott szankciókkal sújtották Lukasenka-kormányának tagjait.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik