Nagyvilág koronavírus

Még sosem halt meg ennyi covidos egy nap alatt Portugáliában

Az orvosok, ápolók egyre kimerültebbek, de az iskolák még mindig nyitva vannak.

Rekordmagasságot ért el, 221-re emelkedett Portugáliában csütörtökre a koronavírus-járvány miatt egy nap alatt elhunytak száma – adta hírül a portugál egészségügyi hatóság. Eddig 9686-an haltak meg a betegség következtében a 10,5 millió lakosú országban. A bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma ugyancsak szerdáról csütörtökre 13 544-gyel gyarapodott. Előző nap ennél is magasabb számot, 14 647-et jegyeztek fel, ami szintén rekord.

A sok beteg miatt az orvosok, ápolók egyre kimerültebbek és kétségbeesettek – írja a Reuters alapján az MTI.

Nincs elég emberünk. Hiába lehetne felállítani még több ágyat intenzív ellátáshoz, nincs hozzájuk szakember. Az orvosok elkeseredettek,

mondta a hírügynökségnek Guida da Ponte, egy orvosszakszervezet helyettes vezetője. A mentőautók sorban állnak a kórházak előtt újabb és újabb betegekkel. Egy idős férfi kedden Portalegre városában mentőautóban halt meg három órányi várakozás után.

Portugália, amely Nyugat-Európa legszegényebb országa, jól birkózott meg tavaly a járvány első hullámával, ám nemrégiben felbukkant a vírus agresszívebben fertőző változata, ami rendkívül súlyosan érinti: immár a világ országai közül a legrosszabbak lakosságarányos fertőzési és halálozási mutatói. A gyorsabban terjedő, Portugáliába Angliából érkezett vírus jelenleg az összes fertőzés 20 százalékát okozza, de a jövő hét elejére akár 60 százalékra is felszökhet az arány – mondta szerdán Marta Temido egészségügyi miniszter.

A portugál kormány pénteken várhatóan újabb korlátozó intézkedéseket jelent be a járvány ellen. A múlt héten lezárások kezdődtek, de az iskolák, egészen az egyetemekig, még mindig nyitva vannak, jóllehet sokan követelik, köztük szülői csoportok, hogy zárják végre be őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik