Nagyvilág

40 repülőúton követték Navalnijt a későbbi merénylői

MTI/AP/Mstyslav Chernov
MTI/AP/Mstyslav Chernov

Éveken át figyelték és követték Alekszej Navalnijt az FSZB emberei, akik később megmérgezték Putyin politikai ellenfelét. A Bellingcat oknyomozása bizonyítékot szolgáltat arra, hogy nem kevesebb, mint 40 repülőjáraton követték az orosz titkosszolgálat emberei az ellenzéki politikust.

Statisztikailag nulla a valószínűsége, hogy ez csak véletlen egybeesés

– mondta a Guardiannek Christo Grozev, a nyomozásban főszerepet játszó újságíró.

Grozev utaslistákat és telefonos adatokat szerzett meg: ebben segítéségre volt, hogy az orosz feketepiacon viszonylag könnyű ilyesmikhez hozzájutni.

Navalnij vasárnap Moszkvába Berlinből, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték a Novicsok nevű idegméreggel. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez, ami után kómába is esett Navalnij.

Az ellenzéki már korábban többször elmondta, hogy nem volt kérdés számára, hogy haza fog utazni Oroszországba. A repülőnek Vnukovóban kellett volna leszállnia, de azt a repteret lezárták, mert ott szimpatizáns tüntetők várták haza Navalnijt. Így aztán végül a seremetyevói repülőtéren landolt a gépe, ahol Navalnijt egy korábbi felfüggesztett börtönbüntetésről szóló ítéletre hivatkozva rögtön letartóztatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik