Nagyvilág koronavírus

Szlovákia szigorít: munkába menni is csak negatív koronavírusteszt birtokában lehet majd

MTI/Komka Péter
MTI/Komka Péter

Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette be vasárnap esti sajtóértekezletén Igor Matovic miniszterelnök.

Az MTI által közölt tájékoztatás szerint a tömeges tesztelés hétfőn indul. Matovic a kormány rendkívüli ülését követően azt mondta:

Úgy döntöttünk, hogy a kijárási korlátozások és a tömeges tesztelés ideális kombinációját választjuk.

A kormányfő elmondta, a legfontosabb szigorítás, hogy a tömeges tesztelést követő tizenkét napos időszakban csak negatív teszteredmény birtokában lehet majd munkába menni, a többieknek otthon kell maradniuk. Mostanáig a munkába járás az egyike volt a kijárási tilalmak alól felmentést adó általános kivételeknek. Negatív teszteredmény nélkül sem kirándulni, sem postára menni nem lehet majd.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter elmondása szerint az „önkéntes” alapú tömeges tesztelés a tervek szerint január 26-ig tart. A negatív Covid-teszttel nem rendelkezőkre vonatkozó kijárási korlátozások pedig január 27-től várhatóan február 7-ig lesznek érvényben, s ezeket csak akkor oldják fel hamarabb, ha a kórházban ápolt Covid-betegek száma 2500 alá esik.

A vasárnap közölt adatok szerint jelenleg 3067 embert ápolnak a szlovákiai kórházakban koronavírusos megbetegedéssel, számuk decembertől folyamatos emelkedést mutat. A járványban eddig elhunytak száma a hét végére 3474-re emelkedett.

A négypárti szlovák koalíció a múlt héten képtelen volt megállapodni az újabb járványellenes intézkedések csomagjáról, médiajelentések szerint elsősorban az országos tesztelés hasznosságáról a kormányon belül zajló vita miatt.

Az 5,5 milliós Szlovákia tavaly novemberben nagy nemzetközi feltűnést keltett azzal, hogy tömeges tesztelésre hívta szinte minden 10 év feletti lakosát. A miniszterelnök kezdetben azt gondolta, hogy ez alternatívája lehet a gazdaságot bénító szigorú korlátozó intézkedéseknek, utóbb azonban elismerte, hogy közben egyre nőtt a járványkórházak túlterhelődésének veszélye.

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) és más egészségügyi szervezetek bírálták az egészségügyi rendszer forrásainak értelmetlen felhasználását, azzal érvelve, hogy a többségükben egészséges emberek tömeges tesztelése csak további terheket rak az amúgy is túlfeszített rendszerre.

Marián Kollár, a kamara elnöke csütörtökön a TASR hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: a jelenlegi szlovákiai helyzetben a koronavírus elleni harc eszköze inkább a korlátozások fenntartása, illetve a járványfészkekben megvalósított tesztelés kombinációja lehet, közben pedig az oltási kampány előkészítésére kellene összpontosítani az erőket.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik